Povijesni korak: Nafta iz Azerbajdžana ide u središnju Europu preko Hrvatske

Biznis 20. ožu 202318:56
Nel Pavletic/PIXSELL

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL objavila je u ponedjeljak da je započela s transportom sirove nafte iz Azerbajdžana do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi preko Omišlja i Jadranskog naftovoda, istaknuvši da je time napravila povijesni korak u zaokruživanju proizvodnog procesa "od polja do vozila“ i u diverzifikaciji opskrbe.

MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi, ocijenivši to velikim korakom u svojim naporima da povećaju fleksibilnost u nabavi sirove nafte.

Također, dolazak tankera Seavelvet iz luke Ceyhan u Turskoj u Omišalj i zatim transport nafte do Bratislave Jadranskim naftovodom uspješna je priča za MOL Grupu, jer predstavlja zaokruživanje njezinog lanca vrijednosti s obzirom na to da će prerađivati i prodavati derivate rafinirane u jednoj od vlastitih rafinerija upotrebom sirove nafte proizvedene na polju čiji je suvlasnik, navodi se upriopćenju.

Iz MOL-a navode da će se nafta od terminala Sangachal u blizini Bakua do Ceyhana transportirati naftovodom BTC, u kojem MOL Grupa ima 8,9 posto vlasničkog udjela. Po dolasku iz Ceyhana u Omišalj, teret od 90.000 tona sirove nafte transportirat će se Jadranskim naftovodom u Slovnaftovu rafineriju.

U travnju će započeti testna proizvodnja derivata od nafte Azeri Light, proizvedene na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli, jednom od vodećih polja azerbajdžanskog gospodarstva, u kojem je MOL Grupa vlasnik udjela od 9,57 posto. To polje predstavlja 15 posto ukupne proizvodnje MOL Grupe i 25 posto ukupnih rezervi.

Kako ističu iz MOL-a, do toga dolazi nakon uspješnog testiranja nekoliko vrsta nafte s Bliskog istoka i Kaspijskog područja u Slovnaftovoj rafineriji te predstavlja još jednu važnu prekretnicu na putu MOL Grupe prema većoj fleksibilnosti u nabavi sirove nafte uslijed europskih sankcija na izvoz derivata iz država članica EU-a.

“Dolazak ove pošiljke sirove nafte Azeri Light izvanredan je događaj za nas jer dodatno pokazuje našu fleksibilnost u nabavi sirove nafte. To također označava novu priliku da zaokružimo cijeli lanac vrijednosti u našoj proizvodnji, što je uvijek veliko postignuće. MOL Grupa na umu ima regionalnu sigurnost opskrbe, stoga nam je posebno drago što možemo doprinijeti opskrbi regije SIE vlastitom sirovom naftom“, istaknuo je Gabriel Szabo, izvršni potpredsjednik Rafinerija i marketinga u MOL Grupi.

Iz MOL-a navode i da nastavljaju uvoziti rusku sirovu naftu (REBCO) putem naftovoda Družba, jer smatraju da je najbolji način za jamčenje sigurnosti opskrbe gorivom u regiji srednje i istočne Europe zadržati tradicionalne opskrbne kanale dok istražuje i osigurava alternativne, zaključuje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.