Povišice traže i probacijski službenici

Vijesti 23. lip 202309:53 0 komentara
Pexels / Pixabay

Probacijski službenici vode bitku za veće plaće. Točnije, da one barem u benefitima budu izjednačene s plaćama njihovih kolega u kaznionicama ili zatvorima, piše u petak Jutarnji list.

Službenik na terenu, naime, koji svakodnevno sam ulazi u domove ubojica, silovatelja, obiteljskih nasilnika i drugih osuđenika, za svoj je posao manje plaćen od službenika tretmana koji u ustanovama rade s pravosudnim policajcem za leđima.

Za svoj posao otežanih uvjeta rada i visokog rizika primaju dodatak od 5 posto, dok kolega u kaznionici za “isto” prima 25 posto dodatka i beneficirani radni staž. U zatvorima i kaznionicama dominantno prevladavaju muškarci, u probaciji žene.

One godinama upozoravaju na nepravedno zakidanje, ministri obećavaju, Vijeće Europe daje preporuke, ali uzalud. Probacijski su uredi brojčano mali. Ukupno imaju 101 službenika, od kojih 90 odlazi na teren, a ostali su u zagrebačkom središnjem uredu.

Sindikalna povjerenica SPH za probacijske urede Tatjana Hip o svemu je napisala dopis i poslala ga na više adresa, među ostalima i ministru pravosuđa Ivanu Malenici te ravnatelju Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimiru Peniću.

Zbog činjenice da u probaciji rade uglavnom žene, pisma su stigla i na adrese saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, kojim predsjeda Marija Selak Raspudić, i pravobraniteljice Višnje Ljubičić.

Dopis je poslan u travnju, ali nitko osim Višnje Ljubičić nije im odgovorio. Pozvala ih je na sastanak, zatražila dopunu dokumenta, i to je zasad to. Nakon upita Jutarnjeg, na koji nije odgovoreno, doznajemo da je zatražila očitovanje ministra Malenice, piše novinarka Jutarnjeg lista Višnja Gotal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!