Povjerenica: EK zabrinut zbog maltretiranja migranata na granici Hrvatske i BiH

Vijesti 01. tra 202215:33 0 komentara
Lighthouse Reports

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson priopćila je da je Europska komisija i dalje vrlo zabrinuta zbog izvještaja o prisilnom guranju migranata preko granice i optužbi za maltretiranje migranata na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U odgovoru na pitanje zastunika Europskog parlamenta o prisilnom vraćanju migranata i humanitarnoj krizi na granici Hrvatske i BiH, Johansson je navela da je Komisija u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima koje je pozvala da provedu objektivnu, temeljnu i efikasnu istragu, što je dovelo do uspostavljanja neovisnog Mehanizma za praćenje aktivnosti policije u oblasti ilegalnih migracija na vanjskoj granici Hrvatske.

Konačni izvještaj Mehanizma se očekuje u lipnju 2022.

Johanson je navela i da Komisija pozdravlja napore da se poboljša upravljanje migracijama u BiH dodajući da se od ozbiljne migrantske situacije u prosincu 2020. situacija postupno popravila, nakon velikog političkog angažmana i financijske podrške EU-a.

vezane vijesti

U studenom 2021. otvoren je novi prihvatni centar u Lipi s kapacitetom do 1.500 osoba pa se procjenjuje da su smeštajni kapaciteti za izbeglice i migrante trenutno zadovoljavajući, navodi se, uz podsjećanje da EU u privremenim prihvatnim objektima migrantima i izbjeglicama osigurava hranu i druge potrepštine, kao i zaštitu i zdravstvenu i drugu pomoć.

Kao zemlja koja aplicira za pristupanje EU-u, BiH treba da radi na svim razinama vlasti na održivim, dugoročnim rješenjima za upravljanje migracijama što podrazumijeva i pravednu raspodjelu odgovornosti za smještaj prihvatnih centara širom zemlje, dodala je Johanson u odgovoru na pitanje zastupniku Ljevice u EP-u Nikolaju Villumsenu.

Povodom izvještaja o masovnom nasilnom vraćanju migranata i izbjeglica na granici Hrvatske i BiH, Villumsen je pitao što EK namjerava učiniti da to spriječi.

On je podsjetio da je od 2018., EU izdvojila 101,85 milijuna eura za trenutne i srednjoročne potrebe izbjegllica, tražitelja azila i migranata uključujući i 16 milijuna eura u humanitarnoj pomoći, ali da bez obzira na to nevladine organizacije upozoravaju na užasne uvjete na vanjskim granicama Unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!