Povjerenstvo KBC-a Zagreb odlučivat će o slučaju Čavajda nakon zahtjeva

Vijesti 06. svi 202213:19 > 15:34 0 komentara
N1 / Mirela Bačić /Ilustracija

Drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Zagreb odlučivat će o slučaju trudnice Mirele Čavajde nakon što ona podnese zahtjev tom tijelu za prekid trudnoće u šestom mjesecu zbog teških malformacija ploda, neslužbeno se doznaje u petak u tom KBC-u, a to sigurno neće biti danas.

Da bi se sastalo drugostupanjsko povjerenstvo, Čavajda mora podnijeti sama zahtjev, kažu KBC-u Zagreb.

U prvostupanjskom rješenju KBC Zagreb ju je odbio, nakon što su to učinile i ostale zagrebačke bolnice. Nigdje u zakonu se ne spominje da se nekoga smije ubiti ako je teško bolestan, kažu u KBC-u.

Ginekolozi s prizivom savjesti objašnjavaju da nije riječ o pobačaju, već o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, odnosno fetocidu.

Ministar zdravstva Vili Beroš dodatno je ovlastio KBC Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije, koja odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekidom trudnoće.

U povjerenstvu će, kako se doznaje, biti dva ginekologa, socijalni radnik i sudac, kojega će odrediti predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, kako je propisano zakonom.

U vezi sa slučajem Čavajde, Ministarstvo zdravstva jučer je zatražilo očitovanje od KB-a Sveti Duh, KBC-a Sestre Milosrdnice, KB-a Merkur te Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Riječ je o ustanovama u kojima je Čavajda bezuspješno tražila prekid trudnoće nakon što je doznala da je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu.

Ministarstvo navodi da je “zatražilo očitovanje zdravstvenih ustanova kontaktiranih od pacijentice, koje navodno nisu pravodobno i točno savjetovale pacijenticu o njenim mogućnostima, te ovisno o utvrđenim saznanjima odlučit će se o potrebi poduzimanja mogućih daljnjih aktivnosti iz nadležnosti zdravstvene inspekcije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!