Povjerenstvo odlučuje je li Grlić Radman kršio zakon kada je prešutio milijunske dividende

Vijesti 20. pro 202314:47 3 komentara
N1 / F.Z.

Pratimo rasplet afere u kojoj se našao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon što je otkriveno da nije u imovinskoj kartici prijavio dividendu iz obiteljske tvrtke.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavit će u četvrtak odluku u slučaju Gordana Grlića Radmana, koji u svojoj imovinskoj kartici godinama nije prijavljivao dividendu što ju je dobivao od tvrtke Agroproteinka. Ta je tvrtka u njegovom suvlasništvu, a u zadnje vrijeme izdašno je zarađivala budući da je jedina ovlaštena zbrinjavati lešine svinja eutanaziranih zbog svinjske kuge.

Ranije je otkriveno da Grlić Radman nije prijavio oko 2,1 milijun eura dividende što mu je sjela na račun. On je tvrdio da je u pitnju omaška, no Povjerenstvo ga je podsjetilo da je još 2019. dobio njihovo mišljenje prema kojem je bio dužan prijavljivati dividendu. Znao je, poručilo je Povjerenstvo, da im se može obratiti za sve nejasnoće, i da mora postupati časno uz zaštitu povjerenja građana.

Je li dovoljna isprika?

Radman se nakon otkrića da unatoč upozorenju Povjerenstva dividendu nije prijavio čak javno ispričao uvjeravajući kako je ionako sve javno dostupno, te kako je na sve platio porez.

Ipak, Povjerenstvo je protiv njega otvorilo predmet nakon što je dobio novo mišljenje o obvezi prijavljivanja svih primanja, pa tako i dividende. Sutra bi pak trebala biti donijeta odluka o tome je li svojim potezom prekršio Zakon o sprječvanju sukoba interesa, te hoće li zbog toga biti kažnjen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare