Grlić Radman kažnjen jer nije prijavio dividendu. Povjerenstvo mu otkrilo još neprijavljenih primanja

Vijesti 21. pro 202311:08 4 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Pratimo rasplet još jedne afere u Plenkovićevoj Vladi koja je izbila nakon medijskih upita, a ministar je sada novčano kažnjen.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku u slučaju ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Utvrdilo je da je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te ga kaznilo s maksimalnom kaznom od 5.300 eura. Dio kazne od 2.600 eura može platiti u šest rata, dok će ostatak od 2.700 eura morati platiti od jednom.

Inače, Povjerenstvo je otvorilo ovaj postupak nakon medijskih upita, a zatim je utvrđeno da Grlić Radman nije prijavio svu imovinu kako mu to nalaže Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Provjerom otkrivene dodatne nezakonitosti

Provjerene su mu sve kartice, od ožujka 2019., kada je stupio na dužnost, te ostale koje je imao obvezu podnijeti tijekom godina. U svim karticama nije naveo tzv. “ostala primanja”, dok je iz Porezne uprave Povjerenstvo dobilo podatak da je ostvario dohotke od kapitala. Osim Agroproteinke, otkriveno je da je dobivao dividendu od još jedne firme, te dvije banke.

Tako je 2019. gotovo dobio dva milijuna kuna dobio od Agroproteinke, ali i još 350 tisuća kuna od tvrtke Interplod, te od Zagrebačke banke još oko pet tisuća kuna. Iduće godine dobio je od Ageroproteinke 2.188.000 kuna, od Interpoloda 100.000 kuna, kao i divdendu od OTP banke, 3.800 kuna.

U 2021. Agroproteinke dobio je gotovo tri milijuna kuna, od Interploda još oko 300 tisuća kuna, a od Zagrebačke banke nešto više od tisuću kuna. U 2022. od Agroproteinke dobio je oko pet i pol milijuna kuna dividende. Sve te iznose nije prijavio, čime je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Ništa nije prijavio.

Ministar: “Omaklo mi se”

Grlić Radman pravdao se omaškom, objašnjavajući da je porez platio. Istaknuo je da je karticu predao, ali ju nije pravilno ispunio. To je učinio tek u listopadu 2023. godine.

Danas je dobio novčanu kaznu od ukupno 5.300 eura. Otegotnim je uzeto to što nije prijavio niti jednu dividendu, kao i da je već ranije upozoren da mora prijaviti dohodak od kapitala. Inače, riječ je o maksimalnoj novčanoj kazni koja se dužnosniku može izreći.

Obrazloženje odluke

“Morao je znati da mora unositi podatke od dobiti”, poručilo je Povjerenstvo, podsjetivši da dužnosnici moraju postupati časno i javnost mora znati za njihova primanja.

To što je naknadno ispravio imovinsku karticu nije mu pomoglo, jer je, kako smatra Povjerenstvo, trebao karticu ispuniti sam, a ne nakon pritiska javnosti.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković objasnila je zašto ranije nisu utvrdili da Grlić Radman nije prijavio sve prihode.

“Imamo tisuće predmeta, ne provjeravamo sve redovito, već neke biramo nasumično. Grlić Radman nije se našao na listi ovih nasumičnih. Voljeli bismo da možemo provjere raditi redovito, no za to nam trebaju kadrovski kapaciteti”, pojasnila je predsjednica Povjerenstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare