Povjesničar Jakovina o povlačenju udžbenika iz povijesti: “HDZ-ova vlast počiva na dva stupa”

Vijesti 21. pro 202317:09 9 komentara

Povjesničar Tvrtko Jakovina gostovao je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirao zabranjivanje udžbenika iz povijesti.

Jakovina napominje da je riječ o udžbeniku koji je već tri godine u školama. “Ministarstvo još nije dostavilo objašnjenje zašto je udžbenik “Zašto je povijest važna?” povučen. Ova država i ova afera je došla iz simbioze dva stupa na kojima počiva vlast HDZ-a. jedan je iz konzervativnih vjerskih krugova i s druge strane široki braniteljski kompleks. Na ta dva stupa počiva HDZ-ova vlast”, rekao je.

“Oni su angažirali agenciju koja je proizvela to mišljenje, ali sada nemate struku. Ni u jednom institutu u Europi koji proučava udžbenika nema ni jednog glasača HDZ-a Hrvatska je jedina zemlja koja usred školske godine povlači udžbenik. Stvar je binarna, ili mi ili oni, ili član partije ili ideologija koju zadovoljavamo”, dodao je.

smatra da je zanimljivo pitanje kako je udžbenik tri godine bio dobar, a sada nije. “Nekompetentni u svakom koraku. I kod odobravanju i kod povlačenju udžbenika. Ti dijelovi povijesti koji su problematični u ovom udžbeniku bi se trebali tumačiti u skladu s deklaracijom sabora o Domovinskom ratu, ali onda nemate ni znanosti ni kritičkog mišljenja , a ni dobrih škola”,naveo je.

“Ovdje je napravljena politička ocjena jer inače bi se udžbenik ispravljao, a ne povlačio”, ističe Jakovina.

“Nacionalizam je ideologija koji je prodro u sve sfere društva pa i u historiografiju, i ovo je čisti primjer tomu”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare