Povrat poreza nisu dobili svi radnici, dio čeka da tvrtke plate obveze državi

Vijesti 17. lip 202107:18 > 07:21
Podijeli:
porezna prijava, povrat poreza
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL (ilustracija)

Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.

No u tom prvom velikom valu oko 21.000 građana poreznih obveznika nije dobilo rješenja o povratu, nego samo obavijesti u kojima je navedeno da će im biti dostavljena rješenja tek kad država naplati svoja potraživanja od tvrtki u kojima su zaposleni. Pokazalo se da se među tim tvrtkama nalaze i poduzetnici koji su koristili neke od državnih mjera tijekom korone te im je odobreno obročno plaćanje poreznih dugova, uključujući i doprinose.

Prema stanju na dan 25. svibnja, povrat je isplaćen za 94 posto obveznika, odnosno oko 610.000 građana kojima je na njihove račune sjelo više od 1,6 milijardi kuna. Ostalima se rješenja izdaju kontinuirano, kad se utvrdi da su njihovi poslodavci platili sva svoja davanja državi.

Inače, prema propisima, poslodavci su dužni svim zaposlenima prilikom isplate plaće obračunati i uplatiti poreze i doprinose, ista se obaveza odnosi i na drugi dohodak. Inače, tvrtke su nakon prve karantene imale pravo na tromjesečnu odgodu plaćanja poreznih obaveza, a nakon što je ta odgoda istekla, taj su dug mogle platiti odmah ili u ratama u iduće dvije godine.

Zaposleni u tvrtkama koje su se odlučile na dulji period otplate, bilo da je u pitanju 12 ili 24 mjeseca, povrat poreza dobit će tek kad tvrtke u potpunosti podmire svoje obaveze za 2020. godinu. Prema tumačenju poreznika, sama isplata i pravo na povrat neće doći u pitanje, no ona će se dogoditi tek kad se ti porezi i uplate.

Sudeći po ukupnom iznosu prava na povrat i isplaćenoj svoti, procjenjujemo da još oko 17.000 građana čeka da im država isplati stotinjak milijuna kuna povrata poreza nakon što njihovi poslodavci podmire sve obveze za 2020. godinu. Neki su, poput Tehnomonta, pulskog brodogradilišta koje vodi bivša šefica HUP-a Gordana Deranja, najavili da će u cijelosti podmiriti dug kako bi njihovi radnici što prije dobili povrat.

Uz one koji su ostvarili pravo na povrat, još je i 49 tisuća građana kojima je država utvrdila obvezu dodatnog plaćanja poreza na dohodak u iznosu od 95 milijuna kuna.

“Povrat poreza i prireza porezu na dohodak nije izvršen građanima nad čijim se isplatiteljima primitaka/dohodaka provode postupci za naplatu poreza po osnovi tako isplaćenih primitaka. Tim građanima nije izdano rješenje, već im je dostavljena obavijest u kojoj je navedeno da se nad isplatiteljem njihova primitaka/dohodaka po osnovi nesamostalnog rada/drugog dohotka provode postupci u cilju naplate tih potraživanja te da se rješenje neće izdati do završetka navedenih postupaka”, ističu za Večernji list u Poreznoj upravi i podsjećaju da se može vratiti samo onaj porez koji je plaćen.

Inače, pravo na povrat poreza i prireza za 2020. godinu može se, tvrde, ostvariti do kraja 2027. godine. Navedena pravila povrata prema pozitivnim propisima primjenjuju se u svim slučajevima te postupak nije moguće drugačije primijeniti s obzirom na to da se radi o godišnjem utvrđivanju ukupne obveze poreza i prireza porezu na dohodak građana, odgovaraju poreznici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar