“Poznati bolje prolaze ne samo u zdravstvenom sustavu, nego generalno u društvu”

Vijesti 26. kol 202210:24 0 komentara
N1

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja u Novom je danu komentirao Vladinu mjeru smanjenja PDV-a na mikrosolare, genralno situaciju s povećanjem cijena i druge aktualne teme.

Komentirajući smanjenje PDV-a na solare i koliko to može koristiti socijalno ugroženima Nikola Grmoja je rekao:

VEZANE VIJESTI

“Vladajući nisu uvažili sve naše prijedloge, pokazuje se da smo bili u pravu oko mikrosolara. Imali smo krivu energetsku strategiju poticanjem vjetroelektrana. Svi građani, kad plaćaju struju, plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije i financiramo vjetroparkove diljem Hrvatske, no nijedna komponenta vjetroelektrana se ne proizvodi u Hrvatskoj da potičemo hrvatsku industriju. Nešto mikrosolara se proizvodi u Hrvatskoj pa je ovo dobar potez Vlade ukidanje PDV-a na mikrosolare, ali trebalo bi više pogona koji to proizvode. Svaka županija daje oko 400.000 kn pomoći socijalno ugroženima za ogrijev. Zamislite da su prije četiri godine išli u smjeru da im ugrade mikrosolare, da budu energetski neovisni, a ne da im se svake zime daje pomoć za ogrijev.”

Ističe da formiranje cijena struje nije jasno budući da proivodimo većinu energije: “Kad pričaju o tome da HEP treba poslovati tržišno, mi proizvodimo većinu energije – ako je to tako, zašto bi ta cijena trebala biti takva da odgovara cijenama koje se formiraju na stranim tržištima? Ne znam zašto se ovako cijedi poduzetnike. Pravo građana na vodu bi trebala biti ustavna kategorija, vodovodi nisu profitabilna djelatnost. Vodovod cetinskog kraja opsrkbljuje i zaleđe Splita i Omiša. HEP udara po Sinju, tj. vodovodu Cetinskog kraja. Zašto HEP toliko troši na reklame kad je monopolist? Liberalizirali smo tržište, ali HEP ima monopol na infrastrukturu koju smo svi mi izgrađivali, naši preci, ne možemo govoriti o pravoj tržišnoj utakmici onda.”

Grmoja smatra da će građani sami početi štedjeti: “Građani će se sami ponašati odgovornije i štedljivije. Nijedno kućanstvo ne može izdržati ovaj rast cijena, no Vlada je cijelo ovo vrijeme punila proračun dodatno i taj novac bi sad trebalo otpustiti prema građanima i poduzetnicima. Sad se vidi koliko je bilo suludo sad uvoditi euro jer mnogi trgovački lanci sad koriste situaciju za neopravdano dizanje cijena. Nijedna zemlja ne bi sad uvodila euro, ali Plenkoviću su očito važnije osobne ambicije. Ne mislim da ćemo u eurozoni biti zaštićeniji.”

Osvrnuo se i na nalaz zdravstvene inspekcije u slučaju Vladimira Matijanića: “Ne mogu komentirati nalaze stručnih povjerenstava jer malo o tome znam. Načelno mogu reći da je jasno da naš zdravstveni sustav ne funkcionira, da ima preveliku smrtnost zbog problema. Mogu samo izraziti sućut svima bliskima pokojnog Matijanića, žao mi je što se dogodilo, ali neću biti kao politikanti koji su iskoristili tu smrt i rekli da je HDZ odgovoran. Budimo iskreni, došla bi Hitna po Grbina, Puljka, Grmoju… To je mentalitet koji treba mijenjati. Poznati bolje prolaze ne samo u zdravstvenom sustavu, nego generalno u društvu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!