Poznati karikaturist završio na sudu zbog bivšeg šefa u Dinamu: “Prešao je granice humora”

Vijesti 07. stu 202315:12 1 komentar
Marko Lukunic/PIXSELL

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje karikaturistu Nikoli Plečku poznatijem kao Nik Titanik kojeg je bivši član Uprave nogometnog kluba Dinamo Krešimir Antolić tužio zbog klevete.

Karikature na kojima je Antolić prikazan s pendrekom u ruci, te natpisom ‘druker’ na reveru objavljene su u ožujku u izdanju 24sata. Osim toga na karikaturi su tadašnji trner Dinama Nenad Bjelica, te kapetan Arijan Ademi bili prikazani kao osobe lišene slobode. Sve je pratio tekst: “Da, tatice,napravit ću tako! Na zapovijed! Kako je u rupi dolje? Jel karantena? Ljubim guzu, ugodan dan!”. Zoran Mamić na toj istoj karikaturi tapšao je Antolića po leđima.

Tužba se odnosi i na karikaturu stanice gledane kroz mikroskop koju je pratio tekst: “Pogled kroz mikroskop otkriva pravo stanje u kojem se nalazi Dinamo…druker pandur”. U karikaturi od 30. ožujka 2020. Antolić izlazi iz ruke Zdravka Mamića, na ruci mu piše druker, a objavljen je i tekst: “Zdravko Mamić je savjetnik kluba, ali ovu odluku je samostalno donijela Uprava kluba, a sad me ispričajte, moram malo rektalno tražiti nove savjete”.

Zbog svega toga Antolić je zatražio od suda da Nika Titanika kazni novčanom kaznom u iznosu od 180 dnevnih dohodaka, te da o svom trošku plati objavu presude u 24sata.

Ovdje valja podsjetiti da je Antolić prije nego što je došao u Dinamo radio u policiji, a Plečkovu karikaturu doživio je kao najgrublju uvredu.

“Plečko je prekoračio granice humora, te sam zbog toga imao brojne neugodnosti i na radnom mjestu i među prijateljima”, naveo je Antolić u tužbi.

Danas je izrazio spremnost prihvatiti karikaturistovu ispriku, no odvjetnica Vanja Jurić koja zastupa Plečka istaknula je kako se ovdje radi o umjetničkoj formi izražavanja te bi isprika doista bila kriva poruka.

Sam Plečko dodao je kako je ovo prvi puta da je netko tužen zbog objavljene karikature.

Suđenje se nastavlja 13. prosinca kada bi trebale svjedočiti Vlatka Peras i Iva Cigrovskij.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare