Prašnjak o štrajku: Odrekli smo se mnogo toga što smo prvotno tražili

Vijesti 08. tra 202218:34 > 18:35 1 komentar
N1

Gošća Dnevnika N1 televizije bila je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Ona kaže da su sindikati spremni za štrajk ne udovolji li Vlada njihovim zahtjevima, ali i da se nada da će uspjeti pronaći rješenje za nastalu situaciju.

11 sindikata javnih službi zbog Velikog tjedna neće ništa poduzimati, ali čim Uskrs prođe uslijedit će akcije. Koje?

Uslijedit će, pod broj jedan, vjerojatno mirenje. Ići ćemo u najavu štrajka i moramo ići u mirenje. Nakon toga ćemo vidjeti. 11 sindikata će dogovoriti kako, što i kada.

Tražite da se u pregovore uključi premijer. Što biste mu osobno rekli?

Osobno, kao medicinska sestra bih rekla da, ne samo u ovom vremenu covida, potresa, vremenima rata i mira, smo radile i radimo iznad svih naših snaga. Umjesto jedne sestre bi trebale raditi tri ili četiri sestre. To je dovoljno za reći, koliko je prekovremenih sati, noćnih dežurstava, izbivanja od obitelji… Imam puno toga za reći, ali najbitnije je da, ako je sporno ovih 2 posto i da se radi ovakav nemir u sustavu, smatram potpuno neprimjerenim. Mislim da se 2+2 može iznaći za nas javne i državne službenike.

vezane vijesti

Vilim Ribić smatra da se radi o političkom pitanju. Smatrate li i vi?

Sigurno mislim da je. Ovo je sad već… dovedeni smo u šah-mat poziciju koju netko treba presjeći. Smatram da premijer to može i hoće.

Što tražite? Plaće zaposlenih u drugim segmentima društva rastu osam posto godišnje, plaće u javnim službama uopće nisu rasle od siječnja prošle godine.

Ovih 2+2 sam mislila na ponudu vlade i 4 posto traženja sindikata. Mi tražimo 4 posto, nudi nam se 2 posto. Mi smo se odrekli mnogo toga što smo prvotno tražili. To su s naše strane nevjerojatni ustupci.

Hoće li doći do štrajka i kada? Kako će on izgledati?

Mi smo već imali 2013. 9-dnevni štrajk i znam da je to bilo vrlo neugodno, i za nas zaspolene u zdravstvu i za bolesnike. Svi  su se digli na noge tražeći od nas da se vratimo na posao. Mi smo i sada iscrpljeni i dovedeni u nezavidnu situaciju. Izgledat će kako se dogovorimo. Kako se dogovorimo na mirenju i s našim Ministarstvom. … Treba naći način da se ova situacija dovede u normalno stanje i da možemo normalno funkcionirati i raditi. … Mi pomažemo koliko možemo i na uštrb svog zdravlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare