Plenković: Samo sudionici postupka mogu odgovarati zbog curenja informacija, ne novinari

Vijesti 11. sij 202412:16 > 13:15 2 komentara
Robert Anic/PIXSELL

U četvrtak se održava sjednica Vlade RH na kojoj će na dnevnom redu, među ostalim, biti nacrti prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Premijer Plenković je iznio posljednje informacije o inflaciji i prosječnoj plaći, navodeći da ti podaci pokazuju da rast inflacije nije pojeo rast plaća.

“Našim paketima pomoći i odlukama o ograničenju cijena niza prehrambenih proizvoda zaštititli smo naše građane”, kazao je.

“Od nove godine smo prešli na režim od 16 radnih nedjelja raspoređenih u 12 mjeseci i time smo regulirali rad nedjeljom tako da radnici provode nedjelje s obiteljima”, rekao je Plenković.

Dodao je da je usporedbom računa vidljivo je da je 5.1.2024. izdan veći broj računa nego godinu dana ranije. “Promet s neradnih dana se prebacio na radne dane u prvih 9 dana nove godine. Iznos računa je 95,5 milijuna eura viši, unatoč dva neradna dana više je računa i veći je iznos”, kazao je Plenković dodajući da to pokazuje da se potrošači prilagođavaju.

Osudio je napad na maloljetnike u Vukovaru i osvrnuo se na uhićene. “Očekujemo da se oni primjereno kazne.”

“Što se tiče izbora novog glavnog državnog odvjetnika, sve se odvija kako je predviđeno. Četiri kandidata su podnijela odgovarajjuće kandidature i ispunili preduvjete”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na nedavni prosvjed seljaka, kazao je da su “politički motivirani” i “s onkraj struke”.

“Što se tiče današnje sjednice, ovdje imamo važan paket zakona, riječ je o o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Sva tri zakona su dio naše političke volje usmjerene na suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i u obitelji”, kazao je Plenković pa ukratko podsjetio što se mijenja.

Predsjednik Vlade komentirao je i uvođenje femicida u zakaon navodeći da se tako “šalje poruka da je ubojstvo žene i nasilje nad ženama samo zato što je žena neprihvatljivo”.

Osvrnuo se i na izmjene koje se odnose na curenje informacija iz istraga. “Otklanjamo tvrdnje daje ovo usmjereno protiv novinarske profesije i ograničavanje medijske slobode, te su teze netočne”.

Plenković je istaknuo da počinitelji curenja informacija mogu biti isključivo sudionici postupka, a ne novinari. To uključuje odvjetnike, okrivljenike, pravosudne policajce, itd… dok novinari ne mogu biti počinitelji.

Naglasio je da se ovo ne odnosi na ograničavanje prava javnosti na informiranje, već se odnosi na nejavnu fazu kaznenog postupka, gdje se prikupljaju dokazi i utvrđuje osnova za vođenje postupka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare