Pravni stručnjak: S plaže vas nitko ne može otjerati, ona nije ničije vlasništvo

Vijesti 12. srp 202111:27 > 13:16 6 komentara
N1

Smijemo li doći na plažu, baciti ručnik i reći 'to je moje', pitanje je koje se proteklih dana vrti u javnosti. Što je, a što nije pomorsko dobro, u N1 studiju uživo objasnio je ekspert za pomorsko i općeprometno pravo Goran Vojković.

“Vaše je dok ste na plaži s tim ručnikom. More i morska obala još od rimskog doba spadaju u nešto što se zove opće dobro – područje bez titulara, bez vlasništva. Nema vlasništva na pomorskom dobru, a to su plaže u cjelini, obala šest metara od mora, uz rijetke izuzetke, i tu je opće korištenje omogućeno svakome”, rekao je Vojković.

“Morska obala nije ničije vlasništvo”, naglasio je.

PROČITAJTE JOŠ

Jedini način da netko može koristiti plaže su koncesije. “Ali nju treba jako dobro platiti. Jako malo je onih koji su platili te koncesije jer to je jako skupo. Tek nekoliko hotela i kampova u Hrvatskoj ima koncesije”, rekao je Vojković.

“Sva ona zapasavanja obale, ilegalni molići, stvaranja silazaka, rezervacije ispred kuća, zauzimanja plaže… Sve to nije legalno. To je za sve nas. To čak nije ni u vlasništvu države, zato se i zove opće dobro”, kazao je.

“Ručnik na plaži bez vas ne znači ništa, s plaže vas nitko ne može otjerati”, rekao je Vojković.

O Vruji: Plaža apsolutno mora biti otvorena svima

Komentirao je i situaciju u uvali Vruja.

“Tamo je bilo odmaralište koje je privatno vlasništvo, no pojavili su se neki novi objekti koji su se na neki način legalizirali, sada unatrag treba provjeriti što se događalo”, komentirao je Vojković.

“Pitanje je što je s pristupnim cestama, je li to javna cesta, je li netko dobio dozvole. Apsolutno morska obala tamo jest slobodna, pitanje je uopće statusa cijelog terena koji je specifičan krajolik i njegove zaštite. Treba detaljno pregledati što se zadnjih 30 godina tamo radilo. Plaža nema koncesiju, apsolutno mora biti otvorena svima, svi ju smiju koristiti. Ne može netko reći ‘objekt je moj, moja je i plaža'”, dodao je Vojković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare