Pravnik: Optužnice su Vučićeva propaganda, ne odgovaraju im haške presude

Vijesti 26. kol 202219:23 3 komentara
N1

Komentirajući optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota, pravnik Pero Kovačević u Dnevniku N1 poručio je da Srbija želi na sve načine anulirati presude Haaškog suda koje joj ne idu u korist.

“Sretna okolnost je da je Interpol upravo zbog situacija, u kojima je utvrdio da su neke zemlje zlorabile pravni institut univerzalne jurisdikcije, uveo nova pravila prema kojima za izdavanje tjeralice Srbija mora tražiti i suglasnost Hrvatske”, pojasnio je Kovačević pa dodao:

“Što se tiče naših pilota, siguran sam da Hrvatske vlasti neće dati suglasnost za izdavanje tjeralice protiv pilota. Oni se mogu kretati slobodno bilo gdje osim na teritoriju Srbije.”

VEZANA VIJEST

Napominje da je u najavljenim optužnicama protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića i generala Pavla Miljavca riječ o kaznenim prijavama koje još nisu ni podnesene.

“Riječ je o stvaranju propagande koju Vučić uvijek stvara pred Oluju, a to je ponavljanje da je Oluja udruženi zločinački pothvat. Licitiraju brojkama ubijenih civila, a stvarna brojka je utvrđena u Haagu – riječ je o 44 ubojstva. Stalno govore da je Hrvatska provela etničko čišćenje, odnosno prisilnu deportaciju, a to im uspijeva jer hrvatska vlast o svemu tome šuti”, rekao je Kovačević ističući da hrvatska vlast ima odgovore na sva ta pitanja.

“Ovo sve što Srbija poduzima, poduzima jer joj ne odgovaraju presude haškog suda. Srbija zna da postoji sporazum između DORH-a i njihovog Tužiteljstva za ratne zločine od 2006. godine, mogla je tražiti pravnu pomoć i ustupiti predmet Hrvatskoj ako ima dokaza”, smatra Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare