Pravobraniteljica: Mjere opreza ne štite žrtve od daljnjeg obiteljskog nasilja

Vijesti 31. kol 202215:43 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nakon ubojstva žene u srijedu u Novskoj upozorila je da se mjere opreza ne pokazuju dostatnim zaštitnim sredstvom žrtava obiteljskog nasilja te da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja.

Najnoviji zločin dogodio se jutros u Novskoj, gdje je 39-godišnjakinju u vlastitom butiku ubio 54-godišnji suprug, koji je zatim pobjegao i oduzeo si život prije nego što ga je pronašla policija.

Žena je 20-ak dana prije ubojstva prijavila svog bračnog partnera za prijetnje smrću, zbog kojih ga je policija uz kaznenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku pustilo ga je uz zabranu prilaska supruzi na 50 metara udaljenosti i zabranu kontaktiranja.

PROČITAJTE JOŠ

“U odnosu na slučaj femicida u Novskoj, prema trenutno dostupnim informacijama, pokazuje se da izrečene mjere opreza ponovno nisu predstavljale dostatnu zaštitu žrtve nasilja u obitelji od daljnjeg nasilja”, izjavili su Hini iz Ureda pravobraniteljice.

Pravobraniteljica je već u kontekstu nedavnog pokušaja teškog ubojstva žene u Gospiću ukazivala na iznimnu važnost pravilne procjene rizika kod razmatranja primjene mjera opreza umjesto istražnog zatvora, kao i procjene očekivanja da se svrha, tj. zaštita žrtve od daljnjeg nasilja, može ostvariti određenom mjerom opreza.

Iz Ureda pravobraniteljice izvijestili su da se broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih 7 godina gotovo utrostručio te je u 2021. godini premašio brojku od 6000 kaznenih djela, pri čemu 79 posto žrtava čine žene.

Brutalan napad na ženu dogodio se i prije 10 dana u Gospiću. Tamo je 21-godišnjaka i 27-godišnjakinju nožem izbo njezin 36-godišnji suprug, kojemu je, kao i počinitelju zločina iz Novske, prethodno izrečena zabrana približavanja supruzi na udaljenosti od 50 metara.

Žrtve su preživjele unatoč teškim ozljedama, a počinitelj je pronađen i uhićen.

“U takvim okolnostima konstantnog porasta rodno utemeljenog nasilja od ključnog je značaja dobro funkcioniranje sustava i adekvatno postavljena zaštita žena koje su u riziku od nasilja u obitelji”, smatra pravobraniteljica.

Zaključuje da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja nasilja u obitelji i drugih oblika rodno utemeljenog nasilja.

Osim toga, potrebnim smatra i redovito usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika/ca te njihovu specijalizaciju za obiteljsko nasilje, kao i jačanje međuinstitucionalne suradnje između nadležnih tijela.

Udruga “B.a.B.e. također je osudila ubojstvo žene u Novskoj, naglasivši da je rodno uvjetovano nasilje odgovornost cijeloga društva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare