Pravobraniteljica: Mjere opreza nisu dostatna zaštita žrtava nasilja u obitelji

Vijesti 24. kol 202215:09 1 komentar
N1

Općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović šokirala je jučer svojom izjavom o slučaju nasilja u obitelji u Gospiću rekavši "kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici"

Naime, 36-godišnjak koji je u ponedjeljak pokušao ubiti suprugu i njena prijatelja, prošli tjedan pušten je na slobodu nakon uhićenja zbog prijetnji supruzi. Tada mu je određena zabrana približavanja žrtvi na udaljenosti manjoj od 50 metara te mjera udaljenja iz doma, iako je ocijenjeno da postoji i zakonski razlog za određivanje istražnog zatvora.

vezana vijest

Karlovačko županijsko državno odvjetništvo trenutno provodi nadzor Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću, a općinska državna odvjetnica tvrdi kako u postupanju nije učinjen propust jer su “okrivljeniku u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku izrečene mjere opreza koje su u trenutnim okolnostima ocijenjene adekvatnima”.

Iznimno je važna pravilna procjena rizika

S obzirom na ozbiljnost rodno utemeljenog nasilja iznimno je važna pravilna procjena rizika kod razmatranja mjera opreza kad su u pitanju takva kaznena djela, govori Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić za N1.

Dodaje kako je u svojim ispitnim postupcima te analizama provedenim u okviru rada Promatračkog tijela za sveobuhvatno nadgledanje, prikupljanje podataka, analizu i izvještavanje o slučajevima ubojstava žena “Femicide Watch” učestalo utvrđivala da mjere opreza ili izrečene zaštitne mjere nisu bile dostatno sredstvo zaštite žrtava nasilja u obitelji ili drugih oblika rodno utemeljenog nasilja.

“Kršenje mjera opreza te zaštitnih mjera treba pratiti odgovarajuća sankcija”, poručuje Pravobraniteljica.

Zalaže se za strože kažnjavanje počinitelja koji se ne pridržavanju izrečenih zaštitnih mjera iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Dok je u odnosu na kršenje mjera opreza, kako ističe, potrebno uspostaviti i odgovarajuću prekršajnu sankciju.

Aktivistice traže hitnu reakciju Vlade

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb osudile su skandaloznu i neprihvatljivu izjavu općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović.

Aktivistice se pitaju – zar je zaista poruka države: “Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici?”

“Došli bismo do toga da bi se frekvencija raznih oblika muškog nasilja protiv žena smanjila, ali bi i stopa femicida bila znatno manja”, poručuju.

Autonomna ženska kuća Zagreb očekuje hitnu reakciju Vlade, pravosuđa i policije kako bi se poslala jasna poruka da je nasilje protiv žena zabranjeno, da se neće tolerirati u našem društvu te da će biti sankcionirano maksimalno zakonom propisanim kaznama.

Pozivaju premijera Andreja Plenkovića da hitno sazove tematsku sjednicu Vlade na temu prevencije i sprječavanja raznih oblika nasilja nad ženama s ciljem rigoroznog sankcioniranja nasilnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare