Pravobraniteljica o policajcima koji su tukli migrante: Još nije kraj priče

Vijesti 18. sij 202210:15 > 16:00 1 komentar
N1

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, u Novom danu je govorila o odluci da se policajce, koji su snimljeni kako tuku migrante, vrati na posao nakon tromjesečne suspenzije.

“Podsjetila bih što je važno kod ovog slučaja. Već godinama imamo navode o nasilnim pushbackovima, u pravilu je dogovor da nema konatakata s migrantima, no ovdje imamo snimku. Raspravljalo se o njoj u Saboru, Europskom parlamentu, komentirala je povjerenica Europske komisije, a vrlo brzo nakon što je javnost vidjela snimku, došla je i potvrda iz MUP-a da se doista radi o policijskim službenicima. Mi ovdje kao insitucija vodimo ispitni potupak i to više smjerova. Imali smo službenim putem informaciju da je pokrenut disciplinski postupak i tek trebamo dobiti detalje ove odluke pa je u tom smislu ovo malo nezahvalno komentirati”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Mediji navode da se policajce gonilo zbog nepropisnog nošenja službene odore:

“Ovo sada nije pitanje samo sankcija, jedno pitanje koje se sada postavlja je za koja su djela policijski službenici dispiclinski gonjeni i zašto za ta? Govori se u javnosti da su gonjeni za nepropisno nošenje službene uniforme, međutim, nepropisno nošenje službene odore prema Zakonu o policiji spada u lakše povrede službene dužnosti, o njima odluku donsi ministar ili nadležni rukovoditelj. Kod teže povrede odluke donosi ddisciplinski sud, a ovdje je osluku donio sud, dakle pitanje je o čemu je odlučivao sud.

Još jedna stvar koja je u pravnom smislu važna, to je da po Zakonu o policiji, kaznena odnosno prekršajna odgovnost ne isključuje odgovornost za povredu službene dužnosti. To što imamo trenutno postupanje DORH-a u ovom slučaju, to nije bila zapreka za vođenje diciplinskog postupka. Ono što je jako važno podcrtati je da ovo nije kraj priče jer još nije završeno postupanje DORH-a”, naglašava.

Naglasila je kako odluku o ovom slučaju još nisu dobili:

“Nije tome okončan svaki službeni postupak u ovom slučaju. Ono što treba reći je da snimka pokazuje fizičko nasilje, moguće da su ovdje ostvareni elementi kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti. Mi ćemo svakako pažljivo analizirati ovu odluku, tražit ćemo detalje ovod disciplinskog postupka, ali isto tako čekao odluku DORH-a. Isto tako jako je bitno pitanje učinkovite i neovisne istrage, ali i pravovremenost pa bi bilo dobro da i državnoodvjetnička odluka bude donesena što skorije”.

“Ovo je važno i za sve policajce koji odgovorno rade svoj posao”

Ističe kako je prema Zakonu o policiji disciplinski postupak javan, s time da javnost može biti isključena samo iznimno iz opravdanih razloga, odlukom tijela koje vodi postupak.

“Iznimno je važno da sve bude transprentno zbog provjerenja javnosti u policiju, a sve je to narušeno zadnjih godina. Ozbiljno postupanje u ovom predmetu može pokazati spremnost na suočavanje s ozbiljnim optužbama, ozbiljnim problemima i doprinijeti njihovom rješavanju. Vidjeli smo u recentrnom razdoblju izvješće, vidjeli smo i što je europski sud rekao u slučaju Madine.

Mislim da je to sve skupa važno i zbog policajaca koji svaki dan odgovorno i u skladu sa zakonom rade svoj posao i da je i njima bitno da su postupci temeljiti i po najvišim standardima. Kada bi ovo bila jedina sankcija za postupanje na snimci to bi bio itekako ozbiljan problem. Mislim da je svima jasno da je ovdje riječ o puno većem problemu od neispravnog nošenja odore i da bi se trebalo rasvijetliti sve što je potrebno u ovom slučaju”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare