Pravobraniteljica traži sankcije i javnu osudu rasizma prema radniku iz Indije

Vijesti 13. ožu 202316:10 1 komentar
Screenshot/Sanjin Strukic/PIXSELL

Rasistički ispad prema radniku iz Indije je sramotan i apsolutno neprihvatljiv, poručila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter reagirajući na vijest o muškarcu koji je na društvenim mrežama rasistički vrijeđao dostavljača iz Indije zbog čega je danas i priveden.

“Tim povodom pravobraniteljica će pratiti postupanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, koji su ovlašteni postupati u ovom slučaju. Pri tom, na DORH-u je odluka o tome kako će kvalificirati ovaj incident – smatraju li ga kaznenim djelom govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

U skladu sa svojom ulogom, pravobraniteljica poziva i javne osobe da osude ovaj čin, ocijene ga neprihvatljivim i tako simbolički potaknu sve koji su imali ili bi mogli imati slično iskustvo, da ga i prijave. To je posebno važno za strane radnike u Hrvatskoj, kao osobe koje često ne poznaju u dovoljnoj mjeri hrvatski jezik niti pravni sustav te se možda boje prijaviti ovakve incidente ili druge povrede svojih prava.

Važno je da reagiraju i svi ostali građani i najbližoj policijskoj postaji ili državnom odvjetništvu prijave ako svjedoče ili doznaju za slične incidente. Oni ne smiju ostati bez reakcije jer su mržnja i netrpeljivost teret društva kojeg moramo i možemo zajedno odbaciti – institucije vođene svojim ovlastima, javne osobe odgovornostima koje dolaze s javnim dužnostima, a građani potaknuti idejom u kakvom društvu žele živjeti.

Jedino tako – prijavom, odnosno pravnim putem kroz adekvatnu kvalifikaciju djela i njegovim sudskim sankcioniranjem, kao i javnom osudom – društvo može poslati jasnu poruku da ovakve ispade neće prihvaćati i da će im se čvrsto suprotstavljati, a da će pojedinci snositi odgovornost za kršenje zakona. Ovo je posebno važno ako znamo da je sve veća potreba za radnicima iz drugih zemalja, kao i da je među zaposlenima u Hrvatskoj značajan broj osoba iz Azije.

Neprihvatljivo postupanje prema bilo kome zbog njihove boje kože, nacionalnog podrijetla, vjere i drugih osobnih karakteristika zabranjeno je Ustavom, pravom EU, međunarodnim pravom na snazi i hrvatskim zakonima. Ponašanje muškarca u spomenutom videu sve je suprotno od toga”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare