Pravobraniteljici prijete smrću jer je Pernara prijavila DORH-u

Vijesti 17. velj 202309:36 1 komentar
N1

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić suočena je s uvredama i prijetnjama zbog bivšeg "živozidaša" Ivana Pernara, a on najavljuje odlazak u Zambiju, gdje bi svjedočio protiv osmero hrvatskih državljana koji su posvajali djecu iz DR Konga, piše u petak Jutarnji list.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić svakodnevno dobiva mailove s prijetnjama po život i uvrede, i to zato jer se obratila Državnom odvjetništvu ukazujući na to da Pernarovo ponašanje ima obilježja kaznenih djela.

“Pravobraniteljica je u obavljanju svojih poslova saznala za povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela iz članka 325. – javno poticanje na mržnju – i članka 146. – nedozvoljena upotreba osobnih podataka – i sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova podnijela DORH-u prijavu protiv Pernara na daljnje nadležno postupanje”, rekli su u Uredu Višnje Ljubičić i potvrdili da od podnošenja prijave kontinuirano dobiva prijetnje.

Premijer Andrej Plenković jučer je ponovo upozorio na govor mržnje, navodi dnevnik.

Državno odvjetništvo zaprimilo je prijave pravobraniteljice protiv Pernara zbog kaznenih djela nedopuštene upotrebe osobnih podataka i javnog poticanja na nasilje i mržnju, ali se o njima ne izjašnjava.

Kako je Pernar objavljivao fotografije posvojene djece i njihove majke, navodeći njezino ime uz tvrdnju da ih je posvojila s krivotvorenim dokumentima, pravnici koji se bave zaštitom djece smatraju da treba ispitati i počinjenje kaznenog djela povrede privatnosti djeteta.

Budući da DORH šuti, kao relevantno se doživljava mišljenje dvojice odvjetnika koji se u svojoj praksi nisu bavili pravima djece, niti ljudskim pravima, ali tvrde da u Pernarovu ponašanju nema kaznenog djela, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.