Predrag Fred Matić: Možemo je SDP 2.0

Vijesti 07. lip 202111:30 > 12:20 2 komentara
predrag fred Matić
N1

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić komentirao je za N1 lokalne izbore. Kazao je da SDP u usporedbi sa 2017. može biti zadovoljan, no on osobno nije zadovoljan situacijom na terenu.

“Tumačenje rezultata lokalnih izbora je nezahvalno, svatko predstavlja svoje rezultate, svi su pobijedili, svi su zadovoljni, a SDP je ponovio rezultate iz 2017. U usporedbi s tom godinom možemo biti zadovoljni, ali sa stanjem na terenu i u državi osobno nisam zadovoljan”, rekao je Fred Matić i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Trebamo gledati one koji su slični nama, poput Možemo. To je SDP 2.0. SDP je malo zastao u vremenu i prostoru, to su iskoristile kolege iz sličnih stranaka, udaljili smo se od radnika, socijale, postali smo pristojna konzervativna stranka što SDP od postojanja nikad nije bio. Trebao je biti više okrenut malim građanima i njihovim problemima, Možemo je to iskoristio i to se pokazalo na izborima.”

Ipak vjeruje da je SDP još uvijek jači: “Najviše bih volio da se zaustave trendovi, unutarnja trvenja i osobni sukobi jer ako želimo živjeti socijaldemokraciju, pomoći građanima, moramo se okrenuti. Možemo nam je pokazao smjer kako to treba raditi. Vjerujem još uvijek da smo jači od njih i da imamo veću podršku, a obzirom na to da imamo infrastrukturu. Postoji mogućnost da odemo na marginu, HSLS je prije 20 godina imao 34 zastupnika u Saboru, a danas ih nema nigdje, kupe mrvice od HDZ-a. Ne bih volio da se to nama dogodi.”

Odnarodili smo se, nismo više bliski narodu, dali smo se u svjetske politike, dodaje: “Hrvatske građane ne zanima što se događa u Sjevernoj Koreji, nego što se događa oko njihovih zgrada…”

Smatra da Peđa Grbin može od stranke napraviti “SDP 2.0”:

“Imamo tri godine bez izbora. Ako stranka ne napravi ono što treba da postane druga, ako ne prva, onda ne znam što će biti. Peđa je mlad, ali iskusan, ima šansu, mora povesti stranku, pokazati joj smjer, a mi smo tu da korigiramo.”

Što se Zagreba tiče, smatra da SDP treba ući u koaliciju i pomoći koliko može.

“Entuzijazam na početku će sigurno splasnuti kad krenu povlačiti nepopularne poteze. Mislim da trebamo ući u partnerstvo s njima, imamo danas sastanak predsjedništva. Zagreb je važan, ali je dio priče u Hrvatskoj. Ne slažem se da je Tomašević novi šef oporbe. Uvijek je onaj koji je vođa najveće oporbene stranke, a to je zasad još SDP”, rekao je Matić.

“Knin je mjesto slavlja, to treba tako i ostati”

Prokomentirao je i prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se središnja proslava Oluje ove godine održi na nekom drugom mjestu, a ne u Kninu:

“Bio sam ministar branitelja i tad smo promovirali Knin za središnje obilježavanje Oluje. Vukovar je mjesto komemoracije, a Knin mjesto slavlja, to treba tako i ostati. Znao sam često reći taj Knin osim što ima željeznički kolodvor i Oluju, oni žive za Oluju kao Sinjani za alku. Ja to ne bih oduzimao iako nisam nikad bio za politički događaj, a znalo se to pretvoriti u to… Ta ekipa koja sad u predsjedniku vidi spas, to je zato što im je bliska retorika. Ali kad dođe do odluke između pivske boce u HDZ-u i predsjednika Milanovića, opredijelit će se za pivsku bocu, u to sam siguran. Tko god govori pošteno i iskreno, neće imati potporu braniteljskih udruga.”

Pravda spora, ali dostižna

Dotaknuo se na kraju i presude Ratku Mladiću koja se očekuje sutra:

“Još jednom se ponavlja da je pravda spora, ali dostižna. Nadam se da će zločinca stići zaslužena kazna koju je dobio. To ne može vratiti tisuće života iz Srebrenice, ali podsjećam i na njegovu ulogu u Škabrnji. Nadam se da će dobiti doživotnu kaznu i da će ondje biti zdrav i živjeti u zatvoru 150 godina.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.