Predsjednica HNV-a otkrila koji su najveći problemi Hrvata u Srbiji

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, Jasna Vojnić, gostovala je u N1 studiju gdje je komentirala posjet premijera Andreja Plenkovića Srbiji koji je dolazi na njihov poziv.

Vojnić kaže kako se najviše piše s kim će se premijer susresti, a da je glavna tema otvaranje Hrvatskog doma u Subotici. “Ovo je prvi put da nas posjećuje premijer i to je važno. Posjet je važan jer je vladi premijera Plenkovića je podrška Hrvatima u Srbiji rasla i ovo je jedan veliki događaj za nas”, rekla je.

Što se tiče položaja Hrvata u toj zemlji, Vojnić kaže da se oni bori da ostvare minimalne pomake. “Srbi u Hrvatskoj zaista imaju puno veću podršku, ali mi se nadamo ovdje i malim pomacima. Ulazak Tomislava Žigmanova u Vladu je jedan korak, ali još je puno neriješenih pitanja. Nemamo pristup stolu za kojim se donose odluke i to je kroijen svega”, tvrdi.

Dodaje da su najveći problemi otimanje kulturne baštine, razbijanje hrvatskog korpusa, širenje straha, negativna slika u medijima i još mnogo toga.

O susretu Plenkovića i Vučića kaže da se u međudržavna pitanje ne upliće, ali da je bi hrvatska zajednica imala korist od takvog susreta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.