Milanović može predložiti svog kandidata za Vrhovni sud, mimo natječaja?

Vijesti 16. velj 202114:55 > 14:56 0 komentara
Vrhovni sud
N1 / Ilustracija

Iz Ureda predsjednika do sada nema nikakve informacije o tome koga bi predsjednik Republike Zoran Milanović mogao predložiti za predsjednika Vrhovnog suda nakon što Đuri Sessi u srpnju istekne mandat.

Natječaj je bio otvoren mjesec dana, do 13. veljače, a na njega se javilo svega troje kandidata – aktualni predsjednik Vrhovnog suda Sessa, te dvoje odvjetnika, Lidija Horvat i Šime Savić. DSV njihove prijave treba dostaviti Uredu predsjednika, a nakon toga predsjednik odlučuje koga će predložiti.

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević kaže danas za N1 je tehnički moguće da se odmah ne izabere predsjednik Vrhovnog suda.

“U tom slučaju predsjednika Vrhovnog suda mijenja njegov zamjenik, ali to je situacija koju nitko ne želi. Moguća je i situacija da ne bude izabran predsjednik Vrhovnog suda, ali mislim da se to neće dogoditi. Prijedlog za predsjednika Vrhovnog suda daje predsjednik Republike. U jednom trenutku predsjednik Republike će morati voditi računa da mora nekoga predložiti i mora voditi računa o tome da vrhovni sud mora imati predsjednika, a onda Sabor naravno nekoga od predloženih kandidata bi trebao i izabrati”, objašnjava.

Gardašević smatra kako predsjednik Republike može predložiti svog kandidata mimo natječaja.

“Predsjednik Republike ovlast za predlaganje kandidata temelji na Ustavu. Natječaj koji mi imamo je propisan zakonom. Predsjednik može predložiti nekog svog kandidata. On ima ustavnu ovlast da predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i može predložiti nekog izvan prijavljenih.

Obzirom da to je njegova direktna ustavna ovlast, mislim da može izabrati kandidata izvan toga. Ja mislim da je predsjednička ovlast da predloži kandidata relativno jasna i upućuje na to da predsjednik može izabrati svog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je Gardašević.

S time se ne bi složio bivši ministar pravosuđa, HDZ-ov Dražen Bošnjaković u čijem su mandatu i usvojene zakonske izmjene po kojima je u proceduru unesen javni poziv i obaveza kandidata da prilože svoj program rada.

“U Ustavu stoji i to da DSV imenuje suce, ali se ne navode uvjeti koje kandidat mora ispunjavati, nego su oni propisani zakonom. Kada bismo išli logikom da se ovlasti crpe izravno iz Ustava i da se pritom može zaobići zakon, onda bi DSV mogao izabrati za suca koga želi”, kaže Bošnjaković za Jutarnji list.

On nije siguran da bi predsjednik Milanović mogao zaobići zakonske norme i da bi Sabor izabrao za predsjednika Vrhovnog suda kandidata koji se nije javio na pozivni natječaj DSV-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!