Predsjednik Udruge gradova: Ukidanje prireza ne mora značiti više komunalije

Vijesti 08. svi 202313:42 0 komentara

Gradonačelnik Zaprešića, predsjednik Udruge gradova, ali i član HDZ-a Željko Turk gostovao je u N1 studiju uživo gdje je govorio o tome što bi u praksi značilo ukidanje poreza i hoće li uopće do njega doći.

“Jasno pozdravljamo svaku aktivnost kojom se želi povećati plaće. Valja jasno reći da su povećane gospodarske aktivnosti , a ne inflacija, doveli do povećanja prihoda , a time i poreza gradova koji su 20 do 30 posto veći nego godinu dana ranije“, rekao je Turk.

Tvrdi kako članovi Udruge gradova različito razmišljaju o najavljenom ukidanju prireza.

“Situacija nije jednoznačna. Oni koji su najviše pogođeni, imaju pravo na neslaganje. Valja znati da svi gradovi ne plaćaju prirez. Od 128 hrvatskih gradova, 96 gradova ima prirez, a on je vezan uz investicije i povećava prihod, pa bi njegovo ukidanje značilo i manje novca u proračun. Udruga gradova će razgovarati o toj temi, tražit ćemo da dođe do rasterećenja plaća, ali da se ne dovede u pitanje opstanak našeg funkcioniranja“, objasnio je, te dodao kako njegov Zaprešić ima i 20 milijuna eura europskog novca koji mora iskoristiti.

“Prerano je reći hoće li zbog ukidanja prireza doći do povećanja komunalija. Imat ćemo više informacija za neko vrijeme. U osnovi ne bi trebalo doći do povećanja cijena komunalija, ali nije situacija svugdje ista“, kazao je.

Poručio je i kako su unatoč različitim političkim ideologijama, unutar Udruge gradova odlično funkcionirali.

“Nemamo zajednički stav, ali optimist sam da ćemo doći do rješenja koje je najbolje za sve nas. Ovakvih izazova po pitanju razvoja nikad prije nije bilo. Ako primjerice imamo 20 milijuna eura europskog novca za ulaganje u razvoj grada, onda je jasno da je ovo prilika generacije“, zaključio je Turk.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!