Preglede bi u bolnici umjesto liječnika uskoro mogle obavljati medicinske sestre

Vijesti 22. velj 202321:04 4 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Već iduće godine Hrvatska bi mogla dobiti prve usko educirane medicinske sestre specijalistice. Znat će sve što treba - od onkologije i kardiologije do hematologije.

Nemojte se iznenaditi ako vam uskoro specijalistički pregled u bolnici ne obavi liječnik – nego medicinska sestra ili tehničar.

Nema straha, u dobrim ste rukama, jer uskoro kreću na specijalističko usavršavanje i znat će sve što treba – od onkologije i kardiologije do hematologije.

Ima 20 godina radnog iskustva i najviše vremena provode s pacijentima. Kaže, da bi one mogle educirati njih i njihove obitelji, i same se moraju posebno educirati, baš kao i liječnici.

“Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi”, rekla je Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur, za RTL Danas.

Uskoro će i to moći, ali za to i biti plaćene. Dio zadataka od liječnika preuzet će sestre. Slična praksa već postoji u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

“Transfuzije krvi, kao što znate to je liječnička djelatnost, tu su različita ultrazvučna mjerenja, dopleri. Liječniku je bitno izraditi mjerenja, on će postavljati dijagnozu, neće sestra davati dijagnozu, a sam postupak mjerenja, ultrazvučnih color doplera će moći raditi i medicinska sestra”, rekao je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare