“Prema novom zakonu, novinari ne bi mogli izvještavati o ubojstvu djevojke u Osijeku”

Vijesti 23. ruj 202319:37 1 komentar

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u N1 Dnevniku komentirao je uvođenje novog kaznenog djela "neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" i kako će se u praksi odnositi na medije.

Naime, novim se kaznenim djelom uređuje pitanje otkrivanja informacija iz spisa u fazi kaznenog postupka u kojoj je javnost isključena, a uvid u spis ograničen.

“To nipošto ne znači da će biti sankcionirani novinari, to se isključivo odnosi na sudionike u postupku. Kroz to se kazneno djelo štiti pravo žrtve na privatnost, ali i presumpcija nevinosti”, rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Nova zakonska odredba, dodao je, neće sprečavati novinare da izvješćuju o kaznenom postupku jer će pravosudni dužnosnici obavještavati javnost i novinare o tijeku postupka.

Dakle, sve skupa djeluje benigno, ali kad se pogleda širi kontekst, dolazimo do problema. Konkretnije, poruke koje se tiču osoba na vlasti, koje su procurile u javnost. Prvenstveno, to se odnosi na premijera Andreja Plenkovića.

N1

“Spadao sam u rijetke naivce koji su vjerovali da neće napraviti što je najavljivao jer je ipak pravnik. Međutim, ovo nije dobro i nikako ne bi smjelo proći. Ako i bude izglasano, neće zaživjeti. Bit će to pravno nedonošće jer informacije uvijek cure i curit će, to se ne može zaustaviti”, kazao je Pavasović Visković i dodao:

“Kad bi neko ovakvo zakonsko rješenje prošlo, ne biste mogli propitivati ono što se dogodilo u Osijeku s onom nesretnom mladom djevojkom. Istraga bi bila zatvorena na medije i sve bi moglo biti pometeno pod tepih. To je pogrešno.”

U tom slučaju su prve informacije bile da se radi o samoubojstvu.

“Tako je, puno se promijenilo zahvaljujući medijima.”

Dojam je kao da se na ovaj način želi zastrašiti novinare.

“Ukoliko bi postojala ova odredba u zakonu, naravno da bi iz pozicije policije ili odvjetništva bilo za očekivati prisluškivati ih i istraživati, odnosno, prisiliti novinara da kaže otkud mu informacije. To nema veze s demokratskim standardom. Mediji su jedini koji preostaju jer DORH je takav da nitko tamo ne želi, što vidimo po primjeru pozicije za ravnatelja USKOK-a. Riječ je o lošoj ideji, u pravnom i političkom smislu”, objasnio je Ljubo Pavasović Visković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare