Prema Zagrebu krenula druga skupina hrvatskih državljana evakuiranih iz Gaze

Vijesti 04. stu 202321:50 0 komentara
Tea Mihanović / N1

Druga skupina hrvatskih državljana evakuiranih iz Gaze iz Kaira je krenula na put prema Hrvatskoj. U zagrebačku zračnu luku trebali bi stići sutra ujutro u 8.30 letom iz Istanbula, javlja HRT.

Treća skupina evakuiranih državljana RH sutra poslijepodne stiže u Hrvatsku. S njima je u Kairu uoči polaska bio i veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak, zadužen i za Pojas Gaze.

Danas stigla prva skupina

Prva skupina evakuiranih hrvatskih državljana, njih 22, iz Pojasa Gaze jutros je stigla Hrvatsku. Kažu da su u Gazi doživjeli nezamislive strahote.

“Dobro smo, putovanje je bilo dugo. Strašno je. Sve je bombardirano – bolnica, škola. Jedna naša državljanka, prijateljica je poginula prije nekoliko dana. Puno je puta bilo napada, ali nikada ovako, ovo je genocid”, rekla je jedna od pristiglih te dodala da su fizički dobro, ali ne i psihički, prenosi HRT.

“Hvala Bogu što smo stigli ovdje. Situacija je strašna, mrtvi na ulicama”, dodao je jedan gospodin.

U zagrebačkoj zračnoj luci bila je i Amani Elbalawi, koja očekuje povratak oca.

“Moj otac bio je u katastrofalnoj situaciji, kao i svatko tamo. Izašao je uz pomoć veleposlanstva jer smo na vrijeme poslali dokumente. Sačekali su ga na egipatskoj strani i sad je na putu za Zagreb.”

“Nikada do ovakvih razmjera nije došlo”

Amani je rekla kako je njezin otac krajem rujna otišao u Pojas Gaze posjetiti braću i sestre.

“Nitko nije mogao ni zamisliti što će se dogoditi, iako su oni tamo navikli na sve to, ali nikada do ovakvih razmjera nije došlo”, rekla je.

Na pitanje kako je uspjela komunicirati s ocem, rekla je da dva-tri dana nisu uopće imali kontakt.

“Većinom smo se čuli ujutro preko telefona, direktno smo zvali na njegov broj mobitela. A kada je htio internet, morao je ići do jedne banke koja je na otvorenom. To je bilo jako nesigurno”, rekla je Amani.

U četvrtak su evakuirani svi hrvatski državljani koji su htjeli napustiti Pojas Gaze. Iako su se prvotno prijavila 23 hrvatska državljanina, jedna se žena predomislila i odlučila ostati, potvrđeno je tada iz službenih izvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!