Premijer kaže da je objava poruka voajerizam. Odvjetnica objasnila zašto je u krivu

Vijesti 07. velj 202421:42 2 komentara

Vesna Alaburić, odvjetnica za medijsko pravo, u Newsnightu je s našom Natašom Božić Šarić komentirala izbor Ivana Turudića za novog šefa DORH-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenkoviću objavljivanje prepiske između Turudića i USKOK-ove optuženice Josipe Pleslić, ex Rimac nazvao je političkim voajerizmom. No, Alaburić se ne slaže s njim.

“Za mene je to novinarstvo u skladu s najvišim profesionalnim stadnardima jer onog trenutka kad Ivan Turudić nije govorio cijelu istinu o odnosima s Josipom Rimac opravdao je objavljivanje svih informacije o tom odnosu, uključujući i poruke. u tom je trenutku zaravo bila zadaća medija dokazati da nije govorena cijela istina pred saborskim odborom”, objasnila je odvjetnica.

Dodaje da Plenkoviću nije trebao ovaj obračun s medijima. Ističe da ne postoji nezakonito objavljivanje informacija u medijima. “Onog trenutka kad novinar ukrade dokument, tad je nezakonito, a sve drugo ne”, dodaje.

Vjeruje da bi, ako Turudić i tuži zbog objave poruka, uspjela obraniti stranku. “Nitko nije objavio ni riječ o toj prepisci prije nego što je Turudić dao iskaz kakav je dao na odboru i to legitimira objavljivanje tih poruka.”

Kaže da je osobno poznaje Turudića, sudio je i u jednom predmetu u kojem bila braniteljica te je dobila dojam da dobro poznaje predmet i pravo.

“Mislim da nije tako loš kandidat kao što se u javnosti percipira u ovom trenutku. Najspornije je što na saborskom odboru nije govorio punu istinu o odnosima o kojima su ga pojedini zastupnici pitali. Za mene nije sporan odnos s Mamićem, to znamo godinama. Što se tiče komunikacije s Rimac, iz onog što sam vidjela, ne vidim zloupotrebu. Ne ulazim u aspket etičnosti”, kazala je Alaburić.

Bilo bi bolje da svega toga nema, ali Alaburić misli da bi mogao biti uspješan glavni državni odvjetnik.

“Mislim da je Turudić svjestan da će javnost pratiti svaki njegov korak. Vjerujem da će nastojati taj posao obavljati dobro i pokazati svima da je dobar državni odvjetnik”, navela je.

Osvrnula se i na niz grafita koji je osvanuo na ulicam nakon objave prepiske u medijima. “Ne bih nikad savjetovala Turudiću da podnese bilo kakvu tužbu zbog pošalica na temu SMS poruka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare