“Premijer otvara vinarije, a nema vremena za liječnike. Spremni smo i na štrajk”

Jurica Galoic/PIXSELL

Prošlo je tjedan dana od velikog prosvjeda liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, a Vesna Potočki Rukavina iz KoHOM-a za N1 je rekla da se zdravstvena administracija nije oglasila.

“Ništa se nije dogodilo u međuvremenu. Tri tisuće liječnika i ostalih zdravstvenih radnika prošetalo je jednim mirnim provsjevom pod prozor vlade, premijera, poslali smo mu poruku i nakon troga nema ni glasa. Mi smo očekivali da će premijer Andrej Plenković pronaći način da se oglasi i primi nas, no od toga ništa”, rekla je Potočki Rukavina.

Kaže da nije došao nikakav poziv za razgovor. “Očito to govori da politika radi na svoj način, ne uvažava HLK, sindikate, ne uvažava struku. I to je nestvarno.”

Ministar zdravstva Vili Beroš govori da je prosvjed ispolitiziran.

“Politika ima svoj cilj, svoje viđenje, to je njihovo pravo, no mi smo intelektualci, zdravstveni radnici koji nosimo ovaj sustav i dužni smo upozoravati na sve što nije dobro u sustavu, upozoravati na poteškoće na svim razinama sustava i, naravno, dužni smo i nuditi rješenja, što smo i činili svo ovo vrijeme”, rekla je Potočki Rukavina.

Sad nisu ni pozvani na sastanak. “Ne mogu vjerovati da će nas izignorirati. Jednostavno smatramo da je došlo vrijeme da se sjedne za stol i ozbiljno razgovara o svemu i poduzmu pravi koraci”, smata liječnica.

Premijeru i ministru poručuje da ih shvate ozbiljno, razumiju i našu načina za riješiti gorući problem u zdravstvu.

U HUBOL-u kažu da ni štrajk nije nemoguć.

“Žalosno da premijer nije u svom pretrpanom rasporedu prepunom kojekakvih događaja, uključujući i otvaranaj vinarija, pronnašao vrijeme za primiti neyadovoljne liječnike koji nose zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Još uvijek smo očito ne-tema, što je još žalosnije. Nekakav čin dobre volje može biti sljedeći četvrtak kada Vlada na sjednici moćže usvojiti pravilnik o koeficijentima u kojem će biti izmjene dogovorene na ljeto s Berošem pa onda to možemo shvatiti kao pomak na bolje u borbi za naša prava”, rekla nam je Ivana Šmit.

Opcija je, kaže, i štrajk. “Naravno da imamo spremne daljnje aktivnosti, sve opcije su otvorene, spremni smo i na štrajk. Ako se stvari ne pomaknu s mrtve točke u neko dogleno vrijeme i to je opcija koja je u planu. Najavit ću da postoje aktivnosti koje se spremaju i koje će u dogledno vrijeme biti započete”, kazala je Šmit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare