Premijerov posjet Srbiji: “Plenkoviću su na neki način bile vezane ruke”

Vijesti 25. lip 202310:03 0 komentara

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u petak je otišao prvi put u premijerskom mandatu u posjetu Srbiji. Plenković je sudjelovao na otvorenju sjedišta hrvatske manjine u Srbiji, Hrvatskog doma – Matice u Subotici, čiju je izgradnju u cijelosti financirala hrvatska vlada s 1,8 milijuna eura. Njegov posjet i odnose između Hrvatske i Srbije u Točki na tjedan analizirali su novinari Vanja Moskaljov (Tportal) i Katarina Brečić (N1).

Moskaljov navodi da, budući da se u Srbiji odvijao konkretan događaj vezan uz hrvatsku manjinu, dobro je da je Plenković otišao jer se tako pokazuje briga za njih.

“Plenkoviću su na neki način bile vezane ruke, nije mogao reći neću doći. Dobro je da je otišao“, rekao je Moskaljov.

Brečić se osvrnula na intenzivirane konatke između Hrvatske i Srbije posljednjih mjeseci.

“Nešto se tamo dogodilo, Vučić je odlučio zatopliti odnose. Došao je Dačić na božićni domjenak SPC-a u Zagrebu, Brnabić u tavnju i sad se sastala s Plenkovićem u Subotici, ona je došla u Suboticu”, rekla je.

Plenković i srpska premijerka Ana Brnabić razgovarali o tri ključne teme: rezidualnim pitanjima iz vremena agresije na Hrvatsku, ekonomskim pitanjima i o regionalnoj stabilnosti i putu Srbije. No, Brečić navodi da za rješavanje teških pitanja sa Srbijom treba čekati promjenu vlasti.

“Treba čekati smjenu vlasti u Srbiji koja će se kad-tad dogoditi. Dok Vučić ne ode, neće se ništa dogoditi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!