Preminuo general Josip Petrović

Vijesti 08. lip 202322:11 0 komentara
svijeća
Pixabay / ilustracija

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u četvrtak 8. lipnja preminuo brigadni general Josip Petrović, objavio je Hrvatski generalski zbor, čiji je Petrović bio član.

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u četvrtak izraze sućuti u povodu smrti generala Josipa Petrovića koji je tijekom Domovinskog rata obnašao različite dužnosti te je uz ostalo radio na preuzimanju vojarni i uspostavi proizvodnje naoružanja.

“Hrvatska vojska izgubila je velikog čovjeka, generala Petrovića koji je prenosio svoje bogato znanje i iskustvo u školovanju pripadnika HV-a”, rekao je ministar. Naglasio je da je general Petrović stekao vrijedno međunarodno iskustvo i dostojno predstavljao Hrvatsku i Hrvatsku vojsku na svojim dužnostima.

Rođen je u Konji kod Virovitice 11. listopada 1942., a tijekom Domovinskog rata obnašao je različite dužnosti u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH. Između ostalog, radio je na preuzimanju vojarni te uspostavi proizvodnje naoružanja.

Od 2001. obnašao je dužnost prvog vojnog predstavnika RH u Misiji RH pri NATO-u u Bruxellesu.

Čin brigadira dodijeljen mu je 28. svibnja 1992., a u čin stožernog brigadira promaknut je 10. lipnja 1996. U čin brigadnog generala promaknut je 6. rujna 2001. godine. Umirovljen je 31. prosinca 2003. godine u činu brigadnog generala.

Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.