Zvonimir Šostar proglašen krivim u aferi ‘suhi led’

Crna kronika 04. ruj 202308:18 > 10:58 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

U ponedjeljak je stigla nepravomoćna presuda u aferi 'suhi led', u kojoj je bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar optužen da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna (oko 5,2 milijuna eura) fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana. Krivima su proglašeni Šostar, Mirta Lončar i Davor Ljubić. Na objavu presude došla je samo Lončar, a Zvonimir Šostar danas se nije pojavio na sudu.

Šostar je tako proglašen krivim za zlouporabu svog položaja, te primanje mita, dok je Mirta Lončar kažnjena samo zato jer je zlorabila svoju poziciju u gradskoj upravi. Davor Ljubić je osim za davanje mita nepravomoćno osuđen i za poticanje na zlouporabu položaja, te pranje novca i utaju poreza. Kažnjen je i za neuredno vođenje poslovnih knjiga.

Šostar je kažnjen ukupno s četiri godine zatvora. Mirta Lončar dobila je uvjetnu kaznu od godine dana s rokom kušnje od pet godina. Ljubić je osuđen na ukupno šest i pol godina.

Šostaru se oduzima nešto više od milijun eura nezakonite dobiti. Oduzimaju mu se nekoliko nekretnina, stambene zgrade, s vrtom, teniskim terenom vrijednosti oko pola milijuna eura. Bit će, nakon pravomoćnsti, predane u posjed Republike Hrvatske. Riječ je o nekretninama na području Velike Gorice.

Oduzet mu je i luksuzni BMW, vrijedan oko šest i pol tisuća eura, te će postati vlasništvo RH ako presuda postane pravomoćna. Šostar mora sam uplatiti u proračun još oko 344 tisuća eura.

Ljubić je pak nezakonito zaradio nešto više od četiri milijuna eura i to mora vratiti državi. Sve nekretnine, njih preko 140, od kojih je dio upisan na njegovu majku, postat će nakon pravomoćnosti imovina Republike Hrvatske.

Šostar je do sada dva mjeseca bio u istražnom zatvoru, dok je Ljubić bio pritvoren pet mjeseci.

Grad Zagreb će povrat iznosa iz imovinsko pravnog zahtjeva od 39 milijuna kuna morati tražiti u posebnom postupku.

Ljubiću je, budući da je osuđen na više od pet godina zatvora određen istražni zatvor.

Što stoji u optužnici?

Podsjetimo, prema USKOK-ovoj optužnici Šostar se još početkom 2006. dogovorio s Davorom Ljubićem, vlasnikom tvrtke Ekotours, da će mu osigurati poslove čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana Grada Zagreba. Ljubiću su iz gradskog proračuna, prema Šostarovom obećanju, trebali biti plaćeni i svi troškovi, prijevoz i nagrade.

Iako na kraju Grad proračunom nije osigurao sredstva za ovaj posao, Šostar je ipak inicirao program čišćenja klima, raspisivao javne natječaje u kojima se, kako tvrdi USKOK, pogodovalo Ljubiću. Metoda čišćenja bio je upravo skupi “suhi led”. Ljubiću je sve plaćano prema ispostavljenim fakturama, neovisno je li posao i obavljen, navodi optužnica.

Osim toga, istražitelji su utvrdili, da nije bilo baš nikakvog nadzora realiziranih radova. Šostar je, stoji u optužnici, angažirao Mirtu Lončar, stručnu savjetnicu za zdravstvo u Odsjeku za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, da sastavi natječajnu dokumentaciju koja bi odgovarala upravo Ekotoursu. Ona je to i učinila, pa je Ljubićeva tvrtka bez problema dobivala poslove, tvrdi USKOK.

Šteta od skoro 39 milijuna kuna

K Mirti Lončar dolazile su i Ljubićeve fakture. Ona ih je sve potpisivala iako je, vjeruju u USKOK-u, znala da Ekotours dio poslova nije obavio a dio čišćenja nije realiziran “suhim ledom”. Gradu je na naplatu do 2013. godine stiglo 52,4 milijuna kuna, dok ih je, sumnja se, Ekotours odradio u vrijednosti tek 13,4 milijuna. Međutim, Šostar je plaćanje svih Ljubićevih faktura odobrio. Zbog toga ga optužnica i tereti za štetu od gotovo 39 milijuna kuna učinjenu gradskom proračunu.

U optužnici dalje stoji da se Ljubić Šostaru odužio plaćajući njemu i njegovoj obitelji putovanja, hotele i ribolov. Ukupno je, sumnja se, bivši gradski ministar zdravstva dobio 177 tisuća kuna mita. Radilo se o putovanjima u Španjolsku, Egipat i Austriju, te ribolovu u Norveškoj.

Druga točka optužnice tereti Ljubića za lažiranje poslovnih odnosa s više privatnih tvrtki, koje su mu ispostavljale lažne račune kako bi pravdao enormne vrijednosti poslova što ih je obavljao. Novac je plaćao svojim navodnim kooperantima, no to je samo bio način da se novac izvuče s računa Ekotoursa. Istovremeno su Ljubić i Goranju Žonji, koji je bio direktor u njegovom Ekotoursu, omogućili da izbjegne plaćanje poreza na dobit i PDV-a.

Ukupno je između siječnja 2014. i 31. prosinca 2015. godine, stoji u opužnici, utajeno 2,2 milijuna kuna poreza. Ljubić i Žonja optuženi su i za lažiranje poslovnih knjiga te pranje novca. Dio optuženika koji su bili uključeni u ovaj lanac izvlačenja novca iz gradskog proračuna već su ranije priznali krivnju. Nagodili su se s USKOK-om na relativno blage kazne, i vraćanje nezakonito zarađenog novca.

Bandić bio ispitan kao svjedok

Među onima koji su priznali je Jurica Vrus, vlasnik tvrtke “Sanitarni standardi”, koja je bila među donatorima Milana Bandića iz kampanje za izbore 2011. godine. Vrus je priznao da je na poslovima čišćenja suhim ledom dobio 973.500 kuna provizije. Međutim, taj iznos nije prijavio Poreznoj upravi kao drugi dohodak zbog čega je oštetio državni proračuna za 194.700 kuna poreza, te proračun Grada Čakovca, gdje mu je sjedište tvrtke, za još 19.470 kuna prireza. Vrus je Bandiću za kampanju donirao 89.000 kuna.

Zanimljivo je da je u ovom slučaju Bandić bio ispitan kao svjedok. Uvjeravao je sudsko vijeće da je za taj slučaj čuo samo usput, nakon što je sanitarna inspekcija naložila čišćenje klima zbog opasnosti od zaraze legionelom. Sve ostalo, tvrdio je, prepustio je svom tadašnjem pročelniku za zdravstvo Šostaru.

Međutim, USKOK je Bandiću u sudnici predočio dokument koji je pronađen u njegovom domu u pretrazi nakon uhićenja 2014. godine. Na tom papiru vidljive su određene stavke proračuna među kojima je posebno bilo istaknuto čišćenje suhim ledom. Još je Bandić, kako je sam i priznao, na njemu dopisao “10 posto”, “15 posto”, “300.000”, te “Mirta mora pitati Anicu”. Iz toga se, dakle, zaključuje da je Bandić puno više bio involviran u problematiku čišćenja suhim ledom.

“Ja nisam kemičar i ne znam što je suhi led. Znam da doma imam klimu, no ne znam kako se čisti. Ovo je bio radni dokument o preraspodjeli sredstava u proračunu, a Mirta Šitum, tadašnja pročelnica, morala se o tome konzultirati s Anicom Tavrom, pročenicom Ureda za javnu nabavu”, kazao je Bandić na sudu u veljači 2020. ne objašnjavajući, međutim, zašto je baš taj dokument čuvao u svom domu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!