Priča o osmero Hrvata i njihovoj djeci došla je svome sretnom kraju

Vijesti 03. lip 202318:13 0 komentara

Agonija je napokon završena i priča o osmero Hrvata i njihovo četvero usvojene djece u Zambiji došla je svome sretnom kraju. Oko 15 sati sletjeli su u zračnu luku u Ljubljani odakle su se vozilima uputili u Hrvatsku. Osim novinara, na Brniku su ih dočekali predstavnici države s poklonima te organiziranim prijevozom. Bilo je i suza.

I sreća i proživljeni strah vide se na licima i u zagrljajima obitelji osmero Hrvata. Njihov povratak s četvero djece iz Zambije, nakon dva zatvaranja i dva suđenja, čekali su 6 mjeseci.

“Jako smo sretni, ne možemo još uvijek vjerovati da smo ovdje. Put je bio dug, malo smo umorni. Još uvijek smo u šoku i super sretni da smo svih 12 došli”, kaže Noah Kraljević, posvojitelj djeteta iz Konga.

U kratkoj izjavi za medije na aerodromu u Ljubljani, teško je bilo izdvojiti što im je palo najteže.

“Cijela situacija u kojoj je bilo tako puno nepoznanica i nismo znali kako će završiti. Bio je divan, stvarno. Hvala”, rekao je Kraljević.

Ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je Delegaciji EU-a u Lusaki na pomoći. Cijela diplomatska mreža radila je na povratku 12-ero Hrvata. Letjeli su od od Ndole do Lusake, pa prema Dubaiju i Ljubljani.

“To je bio jedan vrlo kompliciran slučaj koji su kolege rješavali u vrlo kompleksnim odnosima. Svi smo sretni što je to ovako završilo”, izjavio je Boris Grigić, hrvatski veleposlanik u Sloveniji.

Možda je najlakši zadatak zapao veleposlanik u Sloveniji. Prijevoz do Hrvatske.

“Oni se vraćaju sa djecom svojim kućama, djeca se moraju uključiti u programe za djecu. Njihove majke moraju ishoditi porodiljne dopuste, postoje tehnički detalji koje moraju riješiti, u čemu ćemo im biti na pomoći”, rekla je Melita Čusek, Uprava za obitelj i socijalnu politiku.

Sve je počelo 7. prosinca prošle godine kada su četiri para u Zambiji preuzela djecu iz Konga te su uhićeni u zračnoj luci u Ndoli. U pritvoru su proveli 51 dan, a djeca završila u maloljetničkom zatvoru, jer ne postoje domovi za djecu. 6. veljače tužitelj je tražio obustavu postupka, a sudac naložio da napuste Zambiju bez djece. Sutradan su ponovno uhićeni i proveli su 15 dana iza rešetaka. Visoki sud u Ndoli konačno ih oslobađa 1. lipnja.

“Ne morate se slagati s našim odlukama da posvojimo djecu. Samo molim ako je ikako moguće svoje stavove prestanu pisati na društvenim mrežama, jer se stvara atmosfera linča koja nikako neće biti dobra za socijalizaciju djece”, rekla je Tanja Budimir Gulan, majka petero posvojene djece iz Konga.

Dodaje da uhićenje Hrvata nije spriječilo posvajanja djece iz Konga od strane europskih državljanja. I to je važno te poručuje: “Da su upravo posvajanja, ali zapamtite to i dobro zapamtite, najbolji način borbe protiv traffickinga”.

Roditelji ovih mališana oslobođeni su lažnih optužbi za trafficking. Pa će djeca, suprotno superjunaku na ruksaku koji je bio siroče, odrastati s mamom i tatom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!