Prije 7 godina uhitili sutkinju, suđenje još traje, a ona je 28. put udaljena od sudačke dužnosti

Crna kronika 03. stu 202317:03 1 komentar
Shutterstock / Ilustracija

Prije točno sedam godina, 3. studenog 2016. po nalogu USKOK-a policija je uhitila zadarsku sutkinju Antoniju Božinu. Do danas kazneni postupak protiv nje nije okončan, a ona je na suspenziji i prima 50 posto sudačke plaće.

To je još jedan apsurd domaćeg pravosuđa koje u sedam godina nije uspjelo okončati ovaj proces. U Državnom sudbenom vijeću objašnjavaju da oni ne mogu stegovno procesuirati suce ako se istovremeno protiv njih vodi kazneni postupak.

Pogodovanje strankama u postupku

U ovom slučaju radi se o optužbama za primanje mita i zlouporabu sudačkog položaja. USKOK navodi da je sutkinja Antonija Božina donosila presude u korist stanaka koje je zastupala vlasnica agencije za nekretnine Gordana Alavanja. I Alavanja je obuhvaćena optužnicom jer su istražitelji utvrdili da je sutkinji u zamjenu za povoljne presude davala mito.

Sumnja se da je sve započelo još u veljači 2016. kada je Gordana Alavanja, prema USKOK-ovoj optužnici, počela donositi dokumentaciju svojih stranaka sutkinji, a ova joj je zatim davala savjete što je sve potrebno za pokretanje sudskog postupka.

Mito u zamjenu za povoljne odluke

Isti obrazac viđen je, prema optužnici, u 17 slučajeva. Sutkinja je, tvrdi USKOK, za klijente vlasnice nekretnina pisala tužbe utvrđenja prava vlasništva, znajući istovremeno da će svi ti predmeti biti upravo njoj dodijeljeni u rad. Bila je, jednako tako sigurna, navodi USKOK, da će ona kao sudac u njima donositi odluke.

Alavanji je, rekonstruirali su istražitelji, davala upute za stranke i svjedoke. Otkrila im je točno što će ih pitati, a rekla im je i kako trebaju odgovarati na njezina pitanja.

Učinila je sve, stoji u optužnici, kako bi bila sigurna da može donijeti presudu na kakvu su računali, odnosno kakva im je bila u interesu. Nakon svih tih detaljnih dogovora zakazivala je rasprave i donosila odluke za što je od Alavanje, navodi USKOK, primila najmanje 30.700 kuna i 200 eura mita.

Nagrade pa istražni zatvor za sutkinju

Ovaj slučaj raspleo se početkom studenog još 2016. godine. Tada je sutkinja, kojoj je Državno sudbeno vijeće skinulo imunitet, zajedno s vlasnicom nekretnina završila u istražnom zatvoru. No, u međuvremenu su obje puštene da se brane sa slobode. Sutkinja Božina je do ove afere bila više puta nagrađivana zbog brzine kojom je rješavala slučajeve.

Za sutkinju Općinskog suda u Zadru imenovana je 2012., a do tada je radila kao sudska savjetnica na sudu u Benkovcu. Nakon reorganizacije mreže sudova ponovno je upućena na rad u benkovačku Stalnu sudsku službu.

Od imenovanja se u više navrata našla u samom vrhu sudaca i drugih djelatnika suda koje je ondašnji predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić pohvaljivao svake godine. U njezinoj pohvalnici stoji da je imala 208 riješenih parničnih predmeta do 1. prosinca 2015. godine, uz 48 potvrđenih odluka na višem sudu te zbog organizacijskih sposobnosti izraženih u vođenju Stalne službe u Benkovcu na dislokaciji u Obrovcu.

Kada će suđenje biti okončano?

Kada će postupak protiv Antonije Božine i Gordane Alavanje biti nastavljen teško je prognozirati jer se sudac koji ga vodi razbolio.

“Rasprava u tom predmetu trebala održati 5. lipnja 2023. ali je radi štrajka državnih službenika i namještenika odgođena. U međuvremenu je sudac koji je zadužen tim predmetom završio na bolovanju, tako da nova rasprava nije još zakazana. Nadamo se da će sudac brzo vratiti na radno mjesto i onda će rasprava biti zakazana”, odgovorio je na upit N1 glasnogovornik Županijskog suda u Splitu sudac Dinko Mešin.

Prema informacijama Državnog sudbenog vijeća Antonija Božina je ovih dana po 28. put privremeno udaljena od obavljanja sudačke dužnosti. Iz Državnog sudbenog vijeća pojašnjavaju da to udaljenje može potrajati do pravomoćnog okončanja sudskog postupka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare