“Prije promjene Kaznenog zakona treba izmijeniti Vatikanske ugovore”

Vijesti 24. svi 202313:59 2 komentara

Aleksandar Maršavelski, izvanredni profesor na Katedri za kazneno pravo, smatra da bi prije promjene Kaznenog zakona koji se odnosi na pedofiliju u Crkvi prvo treba promjeniti Vatikanske ugovore koji, kako Maršavelski smatra, propisuju da je ispovjedna tajna nepovrediva, pa čak i kad se radi o kaznenim djelima na štetu djece.

“Pa svakako bi prije izmjena Kaznenog zakona trebalo pristupiti izmjenama Vatikanskih ugovora. Naime, ja sam bio član radne skupine koja je donijela ovaj važeći zakon i mi smo htjeli izmjeniti te neke odredbe na način da ispovjedna tajna ne štiti od kaznenog progona kada se radi o kaznenim djelima na štetu djece. Međutim, Vatikanski ugovori propisuju da je ispovjedna tajna u svakom slučaju nepovrediva i ne predviđa mogućnost iznimke”, rekao je Maršavelski.

Kaže da je to priječilo radnu skupinu da u kaznenom zakonu uvrstimo takvu iznimku.

“U istom članaku Vatikanskih ugovora postoji još nekoliko stvari koje su zastarjele poput one da u slučaju sudske istrage da sud mora obavijestiti Crkvu ako se provodi istraga protiv klerika. Mi danas više nemamo sudsku istragu, imamo državnoodvjetničku i radi se o jednoj odredbi koja je potpuno neprimjenjiva i u tom smislu to može biti razlog za izmjenu Vatikanskih ugovora”, naglašava izvanredni profesor Kaznenog prava.

Smatra da je još jedan važan pokretač za izmjene, izjava nadbiskupa Uzinića koja zapravo ukazuje da se treba zlostavljačima stati na kraj i da treba Crkva reagirati.

“I to će svakako biti zadatak za novog zagrebačkog nadbiskupa Kutlešu da se s tim pitanjem suoči”, naglašava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare