Prijedlog zakona koji bi trebao riješiti status zaštićenih najmoprimaca: “Nakon prve verzije, stvar se okreće naglavačke…”

Vijesti 12. pro 202314:01 0 komentara

Gordana Vojković, predsjednica udruge Hrvatski savez stanara - građana EU, govorila je u Novom danu s Tihomirom Ladišićem o stanarskom pravu i problematici zaštićenih najmoprimaca.

Prošlog mjeseca, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, predstavio je medijima Prijedlog Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske koji je trenutačno u postupku javnog savjetovanja, a odnosi se na rješavanje problematike zaštićenih najmoprimaca koji borave u privatnom vlasništvu.

“Ministar Bačić je u glavi 4 posebno naglasio, kada se osnivala radna skupina, da se moraju voditi snimani zapisi kako bi mogli u roku od četrnaest dana dobiti zapisnik gdje je svaka riječ snimljena i ljudi se mogu fokusirati na davanje prijedloga i prigovora na određeni zakon”, kazala je dodajući: “Imali smo tri sastanka. Kao zainteresirana javnost, iz jedne od udruga stanara je bio odvjetnik koji je sublimirao sve naše prigovore koje smo javno iznosili, ali da naglasim, nakon sva tri sastanka nije bio napisan zapisnik.”

Cijeli zakon se priprema zbog presude Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda. Obaveza je Vlade da taj problem riješi.

Upitana zašto tog okvira i pravnog zakona još uvijek nema, odgovara: “Do 13.06. se u eteru pojavljivao ministar Bačić i govorio da se ta agonija koja traje 30 godina mora riješiti. Nakon prve verzije, odjednom se stvar okreće naglavačke. Mi nakon svakog sastanka šaljemo pisane prigovore i prijedloge, ali ništa nije bilo od zainteresirane javnosti.”

“Radna skupina se nije sastala jer je četvrti prijedlog zakona pušten u savjetovanje bez da se nas pozvalo da damo primjedbe, prijedloge i svoje mišljenje”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!