“Prijetio da će me zaliti kiselinom, policajac je rekao ako to učini, vrati se”

Svijet 26. ruj 202217:31
Izvor: N1

Već danima traju prosvjedi otkako je iranska moralna policija na smrt pretukla Mahsu Amini (22) jer se nije pridržavala strogih pravila o hidžabu u zemlji. U međuvremenu, u sukobu policije i prosvjednika poginulo je više osoba. O pozadini dramatične pobune iranskih žena u N1 Studiju uživo govorila je Samaneh Fatemeh Riehani, žena koja je s djecom stigla u Hrvatsku bježeći iz Irana upravo zbog teškog položaja žena u toj zemlji.

“Morala sam napustiti Iran, imala sam mnogo problema. Nisam željela da mojoj djeci bude kao meni. U Iranu nema sigurnosti ni za mene, ni za kćeri, ni za mog sina”, kazala je Fatemeh Riehani.

Ispričala je kako se protivila očevoj želji da ju prisilno uda već sa 16 godina, ali da su joj roditelji stalno govorili da mora biti tiho i činiti sve kao i ostali.

Mir pronašla u Hrvatskoj

Govorila je i o svom braku i nasilnom suprugu kojeg se bojala.

“Policajcu sam se požalila, ali on je tražio svjedoke kojih nije bilo osim moje djece, a oni su bili mali”, kazala je ova Iranka.

VEZANA VIJEST

“Htio je baciti kiselinu na moje lice. Policajac mi je rekao dobro si, ako to učini, vrati se”, dodala je ističući da joj nikad niti jedna organizacija u Iranu nije pružila pomoć.

Stoga se odlučila za bijeg. Prvo je kupila kartu za Srbiju, jer za tu zemlju nije trebala viza. Planirala je otići u Švedsku, ali oni joj nisu dali vizu.

“Onda sam došla u Hrvatsku i vidjela da je tu mir i sigurnost. U Hrvatskoj sam stvarno primila puno veću pomoć nego u Iranu”, rekla je Fatemeh Riehani, danas ponosna vlasnica frizerskog salona.

Ništa bez potpisa oca ili supruga

Govoreći o tome zašto su ljudi izašli na ulice baš zbog slučaja smrti Mahse Amini, rekla je da je ona zapravo kćer svih koji su ljuti na sustav u kojem ne smijem viriti niti pramen kose iz hidžaba.

“Ne smije se nositi kratka suknja, ne smije se voziti bicikl, ne smije se hodati bez hidžaba… Puno je problema za žene, nema slobode. A ima problema i za muškarce koji ne smiju izlaziti u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava”, nabraja ova Iranka.

“Ako putuješ u drugu zemlju, trebaš potpis supruga. Prije vjenčanja odlučuje otac, poslije suprug”, dodala je.

Pojašnjavajući što se dogodi uhićenim ženama, rekla je da im se oduzima mobitel, prisiljava ih se na ponovno nošenje marame te se mora potpisati da neće više izlaziti nigdje bez nje.

“Ja sam uvijek nosila hidžab jer sam se prije vjenčanja bojala oca, a poslije supruga”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar