Pripajanje voda: “Imamo viška pitke vode, a velike sustave lakše privatizirati”

Vijesti 10. velj 202217:14 > 19:17
N1

Stanovnici grada Ivanca 20. veljače idu na referendum. O čemu se točno radi, u Newsroomu je pojasnio gradonačelnik Milorad Batinić.

“Građani idu na referendum da bi odlučili žele li da se naša komunalna tvrtka Ivkom vode – isporučitelj vodnih usluga mora temeljem uredbe priključiti većoj tvrtki Varkom d.d. iz Varaždina. Usudio bih se reći da je to neka nova vrsta nacionalizacije. Zakon propisuje da se kompletna imovina mora prenijeti u vlasništvo veće tvrtke (okrupnjavanje vodoopskrbnih sustava) bez da se pita što građani Ivanca misle o tome”, rekao je.

VEZANA VIJEST

Na pitanje u kakvom stanju je ivanečki vodovod, Batinić poručuje da ne trebaju ničiju pomoć i dodaje da je Ivkom vode tvrtka koja funkcionira preko 60 godina. “Izvorišta su na planini Ivanščici i pijemo jednu od najkvalitetnijih voda u RH. Voda na izvorištima je potpuno sterilna. Sama tvrtka je optimizirana ljudima i strojevima te opremljena koliko je potrebno. Pokrivamo vodoopskrbno područje bivše općine Ivanec”, kaže gradonačelnik Ivanca.

“Dodatno možemo isporučiti preko dva i pol milijuna kubika vode”

Kad je u pitanju pripajanje voda, ministar Ćorić je poručio da je interes Hrvatske solidarizacija na razini RH. “Mi želimo biti solidarni, ministar je pomiješao teze. Ivkom vode, u većinskom vlasništvu Grada Ivanca, može dodatno isporučiti preko dva i pol milijuna kubika vode kome je potrebno. Trenutno isporučuju zakonski minimum – više od 800 tisuća kubika, a kapacitet je do 4 milijuna kubika. Nije točno da nismo solidarni, još 2017. smo ponudili Varkomu da građani piju kvalitetniju vodu.

Ćorić kaže da je referendum nezakonit, Batinić odgovara da nije. “Temelj za referendum nalazimo u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Zakonu o proračunu i u Statutu našega grada, koji potpisuju da imovinom Grada upravlja predstavničko tijelo. Pošto se radi o imovini vrijednoj više od 100 milijuna kuna, smatramo da su građani ti koji trebaju odlučiti.

Očekuje dobar odaziv na referendum. Kaže da ovih dana obilazi mjesne odbore, a odaziv je i više nego dobar.

Što donosi pripajanje voda?

U državi je trenutno 160 različitih vodovoda, 30 najvećih isporučuje 87 posto vode, zbog čega žele manje pripojiti većima, što će, kažu, donijeti bolje upravljanje i optimizaciju.

N1

“Moje iskustvo govori drukčije. Ivkom vode ispunjava ovaj minimum – isporučujemo preko 880.000 kubika. Vlada je donijela uredbu protivno našim mogućnostima isporuke. Protivimo se odluci jer smatramo da nije pravedna. To je nacionalizacija na mala vrata – kada vam netko uzme imovine i s njom raspolaže kako on želi”, istaknuo je.

Boji se poskupljenja usluga

Na pitanje boji li se da u pozadini postoji neki drugi motiv, Batinić navodi da Ivanec ima viška pitke vode. “Velike sustave je lakše privatizirati. Ne bih želio da se to dogodi.”

Poskupljenja usluga se, kaže, boji. “Tvrtka koja nas želi pripojiti ima oko dvije i pol kune skuplju vodu, to je 20 i nešto posto više”, kaže.

Poručuje da od referenduma ne odustaju. “Građanima moramo dati da izrazi svoje mišljenje”, rekao je gradonačelnik Ivanca.

“Ovakav referendum ministru ne donosi ništa dobro, ali ne treba se bojati onoga što građani misle”, poručio je Batinić Ćoriću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.