Pripazite: Kolaju kovanice turskih i talijanskih lira, evo kako ih prepoznati

Vijesti 06. ruj 202313:51 0 komentara
VPC Coins Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

U optjecaju su opet lire umjesto kovanica eura

U Hrvatskoj je euro kao službena valuta uveden s prvim danom ove godine, no, problemi su nastali s lažnim novčanicama i kovanicama drugih valuta koje nalikuju eurocentima – isprva turske lire, a sada i talijanske.

Talijanske lire ne koriste se više od 20 godina, točnije od 2002. kad je Italija uvela euro. No neke neodoljivo podsjećaju na kovanicu od dva eura, pa treba biti oprezan. A posebice oprezan treba biti s novčanicama jer kolaju i one krivotvorene, piše Tportal.

Hrvatska narodna banka objavila je na svojim stranicama nekoliko savjeta kako provjeriti eurokovanice i euronovčanice.

Eurokovanice se kao i kovanice ostalih valuta štite od krivotvorenja tradicionalnim zaštitnim obilježjima kao što su specifičan promjer, masa, debljina i izgled oboda. Kovanice apoena od 1 i 2 eura izrađene su sofisticiranom tehnologijom kao dvobojne kovanice (bi-metal) s troslojnom jezgrom, dok s kovanice od 10, 20 i 50 centri izrađene od jedinstvene legure (nordijsko zlato) koju je teško rastaliti te se upotrebljava isključivo za kovanice.

Na službenim stranicama HNB-a i Europske središnje banke možete pronaći više informacija o zaštitnim obilježjima euronovčanica i eurokovanica.

Novčanice eura su pak izrađene od 100-postotnog pamuka, a karakteristična su mu svojstva šuškavost, elastičnost, čvrstoća, hrapavost papira te dugotrajnost i velika otpornost na savijanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!