Privredna banka poslala važno upozorenje svojim klijentima

Vijesti 31. lis 202220:23 0 komentara
Miranda Cikotic/PIXSELL

Privredna banka Zagreb poslala je korisnicima svoje aplikacije upozorenje vezano uz pojavu lažnih e-mail poruka.

Upozorenje prenosimo u cijelosti.

“Obavještavamo vas da je zbog pojave lažnih e-mail poruka koje imaju za cilj prijevaru Privredne banke Zagreb privremeno onemogućena mogućnost samostalnog oporavka aplikacija PBZ digitalnog bankarstva sve dok se sigurnosna prijetnja ne suzbije. Klijenti koji imaju potrebu za redistribucijom aplikacije pozivamo da zatraže kodove kroz svoje internetsko bankarstvo ili se upute u najbližu PBZ poslovnicu. Podsjećamo da vas Banka nikada neće tražiti sigurnosna obilježja kao što su Vaši podaci za pristup usluzi PBZ digitalnog bankarstva, za autorizaciju transakcija ili slično, jer je to najbolja prevencija suzbijanju ove vrste sigurnosne prijetnje”, navodi se u poruci koju je banka poslala svojim korisnicima.

VEZANE VIJESTI

Na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova navedeno je kako je upravo jedna od najčešćih prijevara upravo ona s lažnim e-mail porukama, te ističu kako je najvažnija obrana od prijevara upravo obrazovanje.

“Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.  Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke.

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima”, navode iz policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!