Prlić: Policajci su tukli navijače i pucali na njih i kada nije bilo ugroze

Vijesti 17. lip 202212:56 > 16:44 1 komentar
Vesela Šegvić/N1

Mate Prlić, novinar i suvlasnik Dalmatinskog portala, koji je završio u zatvoru u Remetincu nakon masovnog sukoba navijača s policijom na A1, danas je odgovarao na pitanja novinara o svom boravku u zatvoru, ali i o eskalaciji samog incidenta.

“Cijeli ovaj incidet bih podijelio na neka tri dijela. Prvi dio je prije samog incidenta, u kojem organizator utakmice nije napravio ništa što bi smanjilo tenzije kod ovakvih utakmica. Znate svi na što mislim, navijači nisu ušli na stadion. Drugi dio je bio sami incidet. Kada se ta kolona ljudi kretala, nisu mogli stati na benzinske postaje zbog hrane, pića, nužde, goriva i onda se dogodio taj napad dijela napadača na policiju. Napad na policiju se ne može opravdati ničime, to je besmisleno, tu ali nema nikakvog smisla. Treći dio je nakon što je došlo policijsko pojačanje kada se događa pravi policijski teror koji sam rekonstruirao tek nakon što sam razgovarao s navijačima u pritvori. Došli su polomljenih ruku, glava, krvavi… Interventna policija je neselektivno tukla navijače, čak i vezane”, kazao je Prlić koji je i dalje u nevjerici da su policajci pucali u ljude pravim mecima.

“Mislio sam da se radi o gumenim. Ja mislim da je ovo valjda prvi put u Hrvatskoj da su interventni policajci pucali na navijače koji su i ranjeni”, kazao je dodajući da su policajci tukli i pucali na navijače i kada više nije bilo nikakve ugroze za njih.

VEZANA VIJEST

“Kada se u mraku ispali toliki broj metaka, to je meni šokantno, ali i tada su neki policajci pokušali spriječiti svoje kolege”, ističe Prlić pozivajući navijače da ne stvaraju zbog toga dodatnu mržnju prema cijeloj policiji i novinarima.

“Jedan navijač rekao mi je da mu je jedan policajac spasio život jer je zaustavio kolegu koji ga je pendrečio vezanog”, dodao je.

Ispričao je i da je glavna priča svih u Remetincu bila da će sada svi oni nastradati zato što se digla medijska hajka.

“Dio policajaca se ponašao kao huligani”

“Ako će iz ovog cijelog incidenta biti to da će navijači koji su pretučeni, a nisu trebali biti, mrziti novinare i policiju… Ovo je jedna spirala gdje bi se sve strane trebale zamisliti i vidjeti što se može napraviti. Zašto pojedincima iz interventne policije dozvoljavaju da se ponašaju kao najgrublji huligani?”, kazao je Prlić.

Napomenuo je da on nije bio vezan niti su ga tukli.

“Ja osobno nemam nikakve pritužbe na policiju. Ali u toj prostoriji gdje sam stavljen, dolazili su ozlijeđeni ljudi”, rekao je Prlić.

Ispričao je da njemu boravak u Remetincu nije toliko teško pao kao nekima te da se bojao  za neke da će se objesiti.

Ugodan razgovor s Nadanom Vidoševićem

Upitan je li vidio nekog poznatog u Remetincu odgovorio je da je s Nadanom Vidoševićem ugodno razgovarao o politici i gospodarstvu. Ivu Sanadera nije vidio, ali je čuo da je pitao za Splićane. Rekao je i da ih je u 20 kvadrata bilo osam, da je sada psihički super i da nikada nije imao ljepšu šetnju Splitom.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici donijelo je odluku o puštanju 25 navijača Hajduka iz istražnog zatvora koji su osumnjičeni za sukob s policijom na odmorištu Desinec nakon derbija Hajduka i Dinama u Zagrebu.

Na slobodu su pušteni nakon što je državno odvjetništvo predložilo da im se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza.

Nakon uhićenja novinara Mate Prlića novinari su se organizirali i za njega potpisali peticiju, njih nešto više od 250.

“Pucali su i nakon ugroze”

“Najvažnije vam je s kim ste u sobi i kakvi su vam policajci. Nama su u sobu stavili sve Splićane i policajci su bili korektni”, rekao je.

Poručio je da je njegov cilj da se ovo nikada više ne ponovi.

“Policija unutar sebe mora shvatiti da nema smisla da se ove stvari rade. Još uvijek sam šokiran da je policija pucala u ljude”, rekao je napomenuvši da on taj dio s pucnjavom nije vidio nego su mu prenijeli drugi navijači-

“Da nije policija zaustavila taj napad, tko zna što bi se dogodilo tim policajcima koji su bili malobrojni. Meni nije jasno kako se moglo dogoditi da policajci u bilo kojem trenutku na poznatoj ruti budu malobrojni. Apsolutno mi je razumljivo da ako te napada veća skupina ljudi, da su iz straha pucali. Problem je što se pucalo kada je stiglo pojačanje i kada nije bilo više ugroze”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare