Profesor o Lex AP-u: “Zašto su se novinari toliko uzrujali? Dva su razloga”

Vijesti 23. lis 202317:19 2 komentara

Sveučilišni profesor prava Ivan Pađen je u Newsroomu je komentirao lex AP, odnosno izmjene Kaznenog zakona koje se odnose na tzv. curenje informacija korak unazad.

“Ovakve situacije da nam stvari iz spisa namjerno, politički, selektirano izlaze van i čine političke probleme – to se više neće dogoditi, to će biti kazneno djelo“, najavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u veljači.

Službeno se novo kazneno djelo zove “neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje”, a u Kaznenom zakonu trebao bi ga regulirati Članak 307.a.

“Zašto su se novinari toliko uzrujali? Dva su razloga. Jedan je jer su novinari ljudi koji su načili da u obrazloženju zakona treba pisati povod za zakon, a povod za zakon je ovo što je premijer rekao u zadnjem govoru – a zašto ga nije upisao, samo je rekao neki političari?! Druga stvar, ako vam netko, kao predsjednik Vlade, maše znanzstvenom studijom koju ne objavljuje, onda se vi kao novinar pitate kakva je to znanstvena studija, što se uspoređuje”, kazao je Pađen o ovim izmjenama Kazenong zakona.

“Mi smo liberalna demokracija. To je nešto što Plenković ne razumije jer mora shvatiti da u liberalnoj demokraciji njegova glavna oporba nije ona u parlamentu nego ona u njegovoj stranci”, rekao je profesor Pađen pa nastavio:

“Nakon sedam godina njegove vladavine ova zemlja je puno manje liberalna demokracija nego što je to bila i možda će nakon četiri prestati biti liberalna demokracija i postane možda jedna orbanovska demokracija i zato bi bilo bolje da odustane od ovakvog širenja tajnosti postupka.”

N1

Pađen ističe da je ovo povratak kaznenog djela sramoćenja. “Svrha odredbe je da zastrašuje, Plenkoviću je svejedno hoće li netko završiti u zatvoru nego da ne curi, i to da ne curi od njegovih ministara o njemu.”

Dodao je da Plenković “okružio tipovima koji mu neprestano mrljaju ime i on to hoće staviti pod plahtu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare