Profesor usporedio broj turista s prošlom godinom: “Brojke su frapantne”

Vijesti 27. lip 202318:51 > 28. lip 2023 07:23 9 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao divljanje cijena i može li se ono odraziti na turističku sezonu.

Garača smatra kako su se mnogi polakomili. “Poneseni rezultatima prošle turističke sezone i najavama da će ova biti bolja je mnoge navela na drastično poskupljenje cijena. No ovo ne sluti na dobro. Ja sam usporedio brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji”, rekao je.

N1

“To se mora odraziti na potražnju. Građani zapadne Europe su dobro informirani o cijenama i znaju da smo jedna od skupljih destinacija. Međutim, turizam nije samoposluga pa da možete uspoređivati cijene kao u u dva trgovačka lanca, turizam je doživljaj. Dio gostiju je počeo kalkulirati, poglavito Nijemci koji se nalaze pred recesijom. Morat će doći do spuštanja cijena, neki hotelijeri već idu u tom sjeru”, dodao je.

“Poduzetnici ne misle o guštima domaćeg turista nego da zarade što više i da prodaju po što većoj cijeni. Kada ne bude onih koji će to kupovati po datoj cijeni on će to prodavati. Problem Splita je da te cijene često ostaju i nakon sezone”, napominje Garača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare