Pitali smo turiste je li Hrvatska skupa, pogledajte što kažu

Vijesti 24. lip 202321:53 0 komentara

S dolaskom službenog ljeta počinje i glavna turistička sezona na Jadranu. Cijene su veće nego prošle godine, no turista ne manjka. Možda je skupo Hrvatima, ali čini se da nije i strancima. Ipak, u lipnju Makarska rivijera bilježi pad od 6 posto i u broju turista i u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Je li riječ o uobičajenoj lipanjskoj rupi ili je predsezona podbacila provjerila je Vesela Šegvić.

Plaža u centru Makarske danas krcata, a mjesto za ručnik može se pronaći tek u hladu.

Ali zato kreveti u privatnom smještaju zjape prazni – predsezona je u potpunosti podbacila kaže nam Anđelko Kujundžić, predsjednik makarske Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja.

“Što se tiče ove godine po meni predsezona je rupa. Privatnom smještaju po mom mišljenju manjka 30 posto gostiju”, rekao je.

Da je tome tako govore i službene brojke. Makarska u predsezoni bilježi pad od čak 25 posto dolazaka stranih gostiju. No ne priznaju to u turističkoj zajednici.

“Nije baš da su podbacile, mi u pravilu imamo i više gostiju nego što smo ih imali prošle godine u prvih šest mjeseci kad se zbroji. Ako se uzimaju pojedinačno dani, tjedni, onda naravno da može biti negdje više negdje manje, ali u globalu mi smo u plusu”, rekao je Jadran Puharić, direktor TZ Grada Makarske.

Ali zato su njihovi iznajmljivači u minusu. Noć u ovom apartmanu trenutno košta 40, a u srcu sezone 55 eura, pa iznajmljivači kažu – nije do cijene već crnog tržišta u gradu.

“Imamo oko 2.970 stanova neprijavljenih u Makarskoj. Kad to zaokružimo na tri, neka je po dva ili dva i pol kreveta, to je 8-9 tisuća kreveta koji su van naše udruge i općenito van iznajmljivača”, kaže Kujundžić.

A je li do cijene?

“Ovdje smo samo jedan dan, ali smještaj je lijep. Nisam siguran je li skupo. Malo je, da”, kaže Brat iz Engleske.

“Jeftinije je nego u Engleskoj, u svakom slučaju što se tiče hrane. Apartman? Dobro je da. To je također jeftino”, dodaje njegov sunarodnjak Phillip.

“Ne, ne, u redu su cijene jer mi dolazimo iz Slovačke i tamo su puno veće cijene. Smještaj? Mislim da je u redu. Smješteni smo u hotelu Riviera i lijepo nam je. Cijena je u redu za nas”, kažu Rada i Lusca iz Slovačke.

A gosti pomno gledaju i u cjenike restorana – dvije piletine s pomfrijem ovdje koštaju oko 25 eura. Obična kava ovisno o lokaciji – od jednog eura i 15 centi do dva na rivi. Sat parkinga na rivi četiri, a kugla sladoleda dva eura – pa i ne čudi što gostima sladoled nije skup.

“Dva eura, to je jako dobro. Prosječna cijena”, dodaje Brat.

Ali prosječnom Hrvatu ipak preskupo. “Išli smo u neko dizanje cijena, ali to je nekih 12-13 posto. Čisto onoliko koliko su dobavljači korigirali cijenu prema nama. Da postoji ljudi koji su iskoristili situaciju u nekom broju, vjerujem u malom, postoji i da su otišle cijene za 30-ak posto”, rekao je Ante Matić, predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri HOK-u.

Dosadašnjom sezonom zadovoljni su i ugostitelji. No i oni priznaju – rupa je bilo. “Peti mjesec je odličan bio. Da je postojala neka rupa u tom šestom mjesecu, je, od dan dva, ali ništa veliko što bi se moglo nazvati problemom. Čak mislim da je predsezona uspješna u Makarskoj”, dodao je Matić.

Za srce sezone nitko ne brine, no turizam nisu samo dva mjeseca u godini. A kakav će biti konačan rezultat ? Najbolje će pokazat prihodi na kraju turističke sezone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!