Profesorica Medić: Nakon izmjene zakona, novi slučaj Zambija neće biti moguć

Vijesti 01. lip 202321:51 1 komentar
Staf Media Consultancy/PIXSELL/ilustracija

Ines Medić s Pravnog fakulteta u Splitu u Newsnightu je komentirala može li se slučaj iz Zambije ponoviti. Osvrnula se na vladin zakonski prijedlog o međunarodnom privatnom pravu po kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju. Profesorica Medić je za N1 pojasnila da, nakon izmjene zakona, novi slučaj Zambije neće biti moguć jer će se tim izmjenama sanirati dosadašnje praznine.

Prijedlogom dopuna Zakona o međunarodnom privatnom pravu, koje će Hrvatski sabor donijeti u hitnom postupku, uređuje se područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država.

“Prijedlog koji je pustilo resorno ministarstvo je dobar i mislim da na odgovarajući način rješava problem koji smo imali dosad, a koji je rezultat propisa koji su na snazi”, kazala je Medić.

“Ovim prijedlogom koji nalaže da se uvijek kad se traži priznanje i ovrha stranih odluka o posvojenju, odnosno kad se predoči potvrda o legalizaciji, mislim da ne ostaje prostora ni za kakva različita tumačenja. Svaka odluka koja je odluka države koja nije članica EU ili članica haške konvencije a odnosi se na posvojenje mora biti legalizirana tako da mislim da je ta faktična praznina na ovaj način uspješno sanirana”, smatra Medić.

Na današnjoj saborskoj raspravi o ovom prijedlogu dio zastupnika naveo je da bi sudovi, a ne posvojitelji trebali provoditi postupak legalizacije obuke. No, Medić se s tim ne slaže u potpunosti.

“Kad sam čula za taj prijedlog, i ja sam morala o njemu razmisliti. Na prvu bih možda rekla nije loše, ali kad sam malo bolje razmislila, to bi bilo bolja opcija za podnositelje zahtjeva koji nisu pravnici i na različite načine bi im se ta situacija olakšala, ali ako se osvrnemo na postupak pune legalizacije, onda sam u dvojbi – bi li bilo prikladno ostaviti sudu jer odluku ovjerava mjesni općinski sud, nakon toga nadovjeru vrši ministarstvo pravosuđa pa ministarstvo vanjskih poslova i nakon toga se potpis službenika i pečat ministarstva ovjerava kod diplomatskog konzularnog tijela koje je nadležno za državu u kojoj će se ta isprava ili odluka koristiti”, pojasnila je Medić.

“Radi se o postupku koji je u cijelosti vezan uz državu podrijetla odluke pa mi se čini da hrvatski sud ne bi trebao biti taj”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare