Profesorica o građanskom odgoju: Kome smeta da građani budu medijski pismeniji?

Vijesti 15. lis 202114:09 > 16:08 4 komentara
N1

Profesorica sa Sveučilišta Sjever i urednica knjige Alternativne činjenice Irena Radej Miličić u N1 Studiju uživo govorila je o fenomenu alternativnih činjenica. Frazu alternativne činjenice prva je u javnom prostoru uprotrijebila glasnogovornica Donalda Trumpa.

Irena Radej Miličić pojasnila je da knjiga “Alternativne činjenice” preispituje što je znanje, što su činjenice, koliko smo sami odgovorni za dokaze te zaključuje kako je znanje društvene prirode – dobivamo ga i dijelimo s drugim ljudima.

Knjiga govori i o tome što su laži i propagande, a sadrži i poglavlje koje govori o školama. “Kao i samo znanje i građanski odgoj i medijska pismenost imaju svoje ne baš tako prikrivene neprijatelje. Treba se pitati zašto se građanski odgoj nije uveo i kome to smeta, da građani budu medijski pismeniji te da znaju bolje i više čitati i novine i knjige”, kaže.

PROČITAJTE JOŠ

Podsjeća da je znanje društvene prirode i kaže da smo odgovorni za to gdje pronalazimo dokaze za svoje znanje. “Znanje je istinito uvjerenje koje temeljimo na dokazima.”

Ističe da uvjerenja nisu znanje: “Ono u što vjerujemo moguće je promijeniti. Možda je uvjerenje teško promijeniti zato što počiva na motivacijama, ali moguće ih je promijeniti vjerodostojnijim pričama koje počivaju na osjećajima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare