Profesorica s Filozofskog fakulteta: Nerazrađene su procedure prijave nasilja

Vijesti 02. velj 202118:58 0 komentara
Gordana Kuterovac Jagodić
N1

Profesorica Gordana Kuterovac Jagodić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Dnevniku N1 televizije govorila je o slučajevima seksualnog uznemiravanja na toj sastavnici Sveučilišta.

Kuterovac Jagodić kaže kako je na Filozofskom fakultetu spolno uznemirvanje i zlostavljanje regulirano nekim od dokumenta koji postoje na Fakultetu i Sveučilištu, ali kako su nerazrađene procedure.

VEZANE VIJESTI

“Zapravo, mogli bismo reći da imamo problema zato što je samo prijavljivanje nakraju spalo samo na našu studentsku pravobraniteljicu, što nije loše jer studentice u nju mogu imati povjerenje i ona će biti jedan međuprostor između nastavnika i studenata, ali definitivno to ne može ostati samo na njoj. Na našem fakultetu nije posebno osnovano nikakvo povjerenstvo, nego se ta smatra nekim radnim sporom i to spada u težu povredu radnih dužnosti”, objašnjava Kuterovac Jagodić.

Jesmo li mi društvo koje mrzi žene?

Profesorica Kuterovac Jagodić smatra kako u našem društvu postoji jedna klima i slika žena koja nije baš povoljna u smislu da ju čini slabijom i koji ju čini podložnom nekim raznim agresijama, između ostalog i seksualnom agresijom.

“Koliko god mi radili na fakultetu s punoljetnim osobama, one su i dalje vrlo mlade i neiskusne. Ovako izloženi seksualnom uznemiravanju gdje se ne osjećaju sigurno prijaviti ga, definitivno istraživanja pokazaju da sutdentice pokazuju odbijanje prema mjestu na kojem se obrazuju i imaju niže ocjene”, objašnjava.

Upitana je li ozbiljno sankcioniranje rješenje, odgovara: “Moja poruka žrtvama je da se trebaju obratiti osobi u koju imaju povjerenje i da ne objavljuju pod prtiskom nego kad se one osjećaju da su spremn. Većina profesora na našim fakultetima su većinom brižne i kvalitetne osobe i vjerujem da su takve osobe u manjini”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!