Profesorica s PMF-a: Možemo očekivati snažne potrese na dubrovačkom području

Vijesti 03. svi 202212:05 > 12:22 1 komentar
Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Dubrovnik i jug Hrvatske jedno su od seizmički najaktivnijih područja u ovom dijelu Europe. Ivana Herceg Bulić, izvanredna profesorica na Odsjeku geofizike zagrebačkog PMF-a, tvrdi da su potresi i klimatske promjene prijetnja Dubrovniku, ali i drugim gradovima Hrvatske.

“Globalno zatopljenje i klimatske promjene zauzimaju mnogo medijskog prostora i svi smo svjesni da su ovdje i da se moramo na njih pripremiti. Seizmička aktivnost je nešto na što nemamo utjecaja i s čim živimo od davnina, i vjerujem da su stanovnici dubrovačkog područja vrlo dobro svjesni aktivnosti koja se događa ispod zemlje.

Seizmičke aktivnosti mogu izazvati potrese i donijeti velike materijalne štete, a i odnijeti ljudske živote, moramo se na njih pripremiti. Istraživanja nam omogućavaju da se bolje pripremimo i upoznamo te prirodne prijetnje koje mogu ugroziti naše živote i našu imovinu. Upravo zbog toga smo organizirali skup Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja, kako bismo ukazali na sva naša istraživanja koja će nam omogućiti da donekle umanjimo te prijetnje i njihove posljedice”, rekla je profesorica u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

“Znamo da možemo očekivati vrlo snažne potrese”

Istraživanja pokazuju kako je područje Dubrovnika vrlo seizmološki aktivno.

“Upravo je zbog toga ovo područje ugroženo i znamo da možemo očekivati vrlo snažne potrese. Nažalost, potrese ne možemo predvidjeti i spriječiti, ali se možemo pripremiti na njih na način da poslušamo seizmologe i ponašamo se shodno rezultatima njihovih istraživanja.

Važno je da učvrstimo i gradimo kuće koje su seizmološki otporne, da se naprave građevinski zahvati kojima se mogu učvrstiti spomenici kulturne baštine, i da što više smanjimo materijalne štete i zaštitimo ljudske živote”, navodi Herceg Bulić.

Klimatske promjene predstavljaju opasnost za Hrvatsku

Profesorica naglašava kako klimatske promjene predstavljaju opasnost za Hrvatsku, što znači i opasnost za Dubrovnik, koji je važno turističko i kulturno središte države.

“Upravo zbog toga zatopljenje može uvelike otežati život građanima i turistima koji ga posjećuju. Zatopljenje i povećano zagađenje mora može značajno ugroziti eko sustave koji u njemu obitavaju. Procesi u atmosferi mogu nanijeti veliku štetu prirodnim usjevima, a isto tako i građevinama.

Treba voditi računa da se što manje zagađuje okoliš. Treba spriječiti masovnu gradnju koja uništava našu obalu i pridonosi onečišćenju mora. Treba podizati svijest građana da prepoznaju koja su važna pitanja koja će oni postaviti svojoj vlasti, na koji način se može zbrinuti okoliš u kojem život. Građani pridonose i vlastitim ponašanjem, ali važno je i da inzistiramo da nam se ponude znanstveno utemeljena rješenja i preporuke koje će omogućiti da što manje utječemo na okoliš, i prilagodimo se klimatskim promjenama koje možemo očekivati. Tu trebamo poslušati struku i one koji se time bave”, objasnila je Herceg Bulić u “Dobro jutro, Hrvatska”.

Herceg Bulić dodaje kako Hrvatska sudjeluje u mnogim međunarodnim dogovorima vezanim za zaštitu okoliša. Profesorica vjeruje da Hrvatska ima dobre propise i zakone te da ih treba sustavno provoditi. Ustvrdila je da je seizmologija važna za Hrvatsku pa onda na radionicama koje organizira u školama pokušava pokazati djeci da se ne trebaju bojati potresa.

Smatra da se treba naučiti zaštititi od potresa i da će se radionicama u učenicima pobuditi znanstvena želja pa da će neki od njih postati budući studenti PMF-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare