Proglašenje kraja epidemije: Što se ukida i koje preporuke ostaju?

Vijesti 11. svi 202309:13 0 komentara

Očekuje se da će Vlada danas proglasiti kraj epidemije covida. Provjerili smo što bi to onda značilo, odnosno kakve promjene bi donijela takva odluka.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak vezano uz to je kazao kako je važno reći da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj relativno povoljna.

“Imamo veliki pad oboljelih, testiranih i hospitaliziranih, a gotovo da i nema osoba na respiratoru. Dakle stekli su se uvjeti za to da se uputi Ministarstvu zdravstva i Vladi da proglase kraj epidemije”, rekao je Capak.

“Time se ukidaju odluke Kriznog stožera koje su još na snazi, a to su o nošenju maski u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo će donijeti preporuke kako se dalje nositi sa covid-19”, dodao je.

Rekao je da je preporuka da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i za osoblje, i za pacijente, kao i u ustanovama socijalne skrbi. “Dakle, to više nije obveza, ali mi i dalje preporučujemo jer virus je i dalje među nama i dalje je intenzivno njegovo širenje pa trebamo voditi računa o tom mjerama opreza”, pojasnio je Capak.

Dodao je da nema više obveze zbog koje bi se ljudi trebali testirati, ali naglašava kako je to i dalje dio dijagnostike covida-19 kao i svih drugih zaraznih bolesti. “No mi i dalje preporučujemo da osobe koje se hospitaliziraju, osobe kod trajnog prijema u ustanovama socijalne skrbi i osobe koje idu na elektivne zahvate u bolnicama, kojima se stvara aerosol, preporuka je da se i dalje testiraju”, rekao je Capak i dodao da je na bolnicama da donesu odluku za svoje bolnice.

Naglasio je da bi se osobe koje su imunokompromitirane, koje imaju kronične i respiratorne bolesti i dalje trebale držati mjera. “Maske i dalje štite od covida-19 i svih drugih zaraznih bolest”, naglasio je šef HZJZ-a.

Također, rekao je da HZJZ preporučuje da osobe koje leže u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a kod kojih se potvrdi bolest i dalje idu u izolaciju na pet dana i da se nosi maska do desetog dana. “Također i osobe koje rade u tim ustanovama i imaju kontakt sa imunokompromitiranim i teško bolesnim osobama da odu u izolaciju na pet dana i nose maske do desetog dana. Također i svim drugim osobama koji su pozitivni preporučuje se nošenje maski”, rekao je Capak.

Stižu nove doze cjepiva

Kaže da je i dalje prva mjera cijepljenje. Osobama koje imaju nekakvu kroničnu bolest i onima koji su imunokompromitirani preporučuje i dalje da se cijepe, a na pitanje hoće li cijepljenje preći u sezonsko poput cijepljenja protiv gripe rekao je da se o tome intenzivno raspravlja. “Treba pažljivo razmotriti tu situaciju hoće li sezonsko cijepljenje biti dovoljna zaštita”, rekao je Capak.

Na pitanje cijepe li se građani, kaže da svaki dan imaju nekoliko prvih doza i docjepljivanja. “Ali to su male brojke”, rekao je.

Rekao je da je Hrvatska kupila 12 milijuna doza cjepiva, a potrošila više od 5 milijuna, četiri milijuna doza je donirano bilateralno zemljama kojima je to potrebno. “Nekim dozama je prošao rok trajanja pa su uništene, a slijedi nam primanje novih doza do kraja 2024. godine. Moram naglasiti kako je važno reći da EU intenzivno pregovara s proizvođačima da se uvjeti ugovora promjene i da se ne prime sve te doze”, rekao je Capak.

Rekao je da ih je virus više puta iznenadio, ali i to da cjepivo ne štiti ljude 100 posto protiv covida.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!