Proizvođači mandarina suglasni: Mi znamo što beremo i stavljamo na tržište!

Vijesti 09. stu 202321:11 0 komentara

Nakon što je prije tri tjedna objavljena vijest da je na hrvatskim mandarinama koje su uvezene u Srbiju otkriven zabranjeni insekticid te je cijela pošiljka uništena, pala je i cijena, ali i potražnja za neretvanskim mandarinama. Tamošnji proizvođači su ogorčeni, tvrde da je riječ o pojedinačnom slučaju te da njihove mandarine nisu otrovne.

Berba mandarina u dolini Neretve u punom je jeku. Kada beru brze i iskusne ruke, kutije se brzo popune. “Berbu je poremetila kiša, ali urod nije” kažu beračice.

“Berba ide super. Kad je fino vrijeme bere se, a kad je kiša, doma smo.”

“Teško je, ali mi se malo šalimo i smijemo i tako nam vrijeme prođe.”

Teško je i proizvođačima. Iako će berba biti dobra, plasman mandarina slabi: prvo zbog male otkupne cijene, ali i vijesti da je u hrvatskim mandarinama pronađen pesticid opasan po zdravlje.

Klorpirifos JE potvrđen kod jednog proizvođača mandarina, a na domaćem tržištu nema sporne pošiljke. One koje su bile sporne, a koje su povučene sa slovenske i srbijanske granice, za njih je naređeno uništenje jer predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje.

Neretvanski su voćari ogorčeni negativnim publicitetom njihovih mandarina. Vijest o nedozvoljenom pesticidu brzo se proširila, a ljudi se boje kupovati mandarine pa prodavači snižavaju cijene. Sve to, kažu, zbog pojedinaca koji se ne drže pravila.

“Nije isključeno da netko ovo potencira na ovaj način kako bi naše mandarine bile proglašene kao nešto što ne valja. Možemo biti sto posto sigurni da mi proizvođači znamo što beremo i stavljamo na tržište”, izjavio je Neven Mataga, proizvođač mandarina iz Opuzena.

Neven je jedan od stotinjak certificiranih OPG-ovaca, što znači da se kod njih kontrolira ama baš sve, od zemlje do lišća i plodova i to tijekom cijele godine.

“Taj mali propust ako se i dogodio, a najvjerojatnije se dogodio kad se o tome piše, nije djelo 99,9 posto Neretvana. Možda se radi o nekom od ovih manjih uzgajivača koji imaju manje količine”, dodao je Mataga.

Za vrijeme berbe pune se i kamioni, a mandarine odvoze dalje u opticaj.

A Neretvani i proizvođači nadaju se da jedan neodgovoran pojedinac neće koštati sve: “Mislim da u mandarinama nema tih pesticida”, kazala je Marija iz Opuzena.

Sanitarna inspekcija poduzima upravne i prekršajne mjere zbog stavljanja na tržište zdravstveno neispravne hrane.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!