Projekt Attend: Oprema za učenje djece s poteškoćama u razvoju

Vijesti 18. pro 202211:40 0 komentara
N1

Iva Rotim, ravnateljica centra Vinko Bek i Renata Šimunko iz Carneta gostovale su u N1 emisiji Točka na tjedna u kojoj su govorile o projektu Attend.

“Projekt Attend je projekt koji je prvi put stavio našu djecu s teškoćama u razvoju u centar. Projekt je okrenut prema nama i nas se pitalo što nam treba”, rekla je Rotim.

Šimunko navodi kako je Carnet već neko vrijeme vodio projekte e-škole te su se sad htjeli posvetiti i učenicima s teškoćama.

“To su specifične potrebe ustanova koje se bave obrazovanjem djece s težim poteškoćama koja nisu u redvnim školama i htjeli smo se njima posvetiti. U projektu sudjeluje i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva koji imaju ekspertizu budući da se bave tim temama i zapravo smo kreirali katalog asistivne opreme. Čak 34 ustanove u Hrvatskoj sudjeluju u projektu i mi ih opremamo”, rekla je.

VEZANA VIJEST

Rotim smatra da asistivna oprema jako puno pomaže djeci s teškoćama.

“Ja mogu govoriti najviše o području obrazovanja. Kroz projekt smo mogli birati od računalne opreme do posebne opreme kod oštećenja vida. Još čekamo opremu iz projekta, ali naša ustanova Vinko Bek i neke druge ustanove već koriste ta pomagala. Posebna oprema može jako pomoći u obrazovanju djece s teškoćama u razvoju. I učenicima i nastavnicima u redovnom obrazovanju olakšava snalaženje”, rekla je.

Navodi kako su htjeli u taj proces uključiti sve centre za obrazovanje jer kako kaže Renata Šimunko, u svakoj školi u Hrvatskoj postoje učenici s teškoćama.

“Računamo i nadamo se projketu Attend 2. Ova su pomagala usmjerena za posebne ustanove, bit će veliki napredak ako ona dođu ciljano tamo gdje su djeca s teškoćama”, rekla je Rotim te je Šimunko dodala: “Takva je tehnologija skuplja od regularne tehnologije tako da smo sva sredstva odredili za nabavku te opreme. 85 posto sredstava je financirano iz financijskog mehanizma EU gospodarskog prostora i 15 posto iz proračuna RH. Projekt traje 3 godine, do travnja 2024.”, zaključila je Šimunko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!